El papa Francesc en la pregària de l'Àngelus al Vaticà aquest diumenge (Vatican News)

Crítiques al papa Francesc per suggerir la rendició d'Ucraïna i negociar amb Rússia

El pontífex instava el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a hissar la bandera blanca i negociar perquè s'acabi la guerra a Ucraïna

Pluja de crítiques contra el papa Francesc per les seves declaracions a la radiotelevisió suïssa (RTS).

El pontífex instava el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a hissar la bandera blanca i negociar perquè s'acabi la guerra a Ucraïna i, per tant, el patiment de la població civil.

A l'entrevista, gravada al febrer, Francesc considerava que negociar és cosa de valents, dels que saben analitzar la situació. Deia que cal assumir la derrota i buscar la fi de la guerra, darrere de la qual sempre hi ha empreses d'armament, per evitar conduir un país al suïcidi.

"Crec que és més fort qui veu la situació, qui pensa en el poble, qui té el valor de treure la bandera blanca, de negociar. I avui es pot negociar amb l'ajuda de les potències internacionals. La paraula negociar és una paraula valenta", va dir el pontífex.


"La bandera d'Ucraïna és groga i blava"

Les declaracions del papa no han agradat a Kíiv. El cap de la diplomàcia d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, ha respost que la bandera del seu país és groga i blava, no blanca, i ha afegit que Kíiv no hissarà mai altres banderes.

 

A més, no ha estalviat referències al rol de l'Església durant el nazisme i l'ha instat a evitar errors del passat, com quan el papa Pius XII no va fer res per denunciar i combatre l'Holocaust.

Altres dirigents, com el president de Letònia, Edgars Rinkevics, ha recordat al pontífex que mai s'ha de capitular davant el mal, i que el que cal és combatre'l i derrotar-lo.

Polítics alemanys i veus de dins d'Ucraïna han retret al pontífex la falta d'energia per denunciar els crims russos i els milers d'ucraïnesos morts en l'ofensiva.

Manifestació a Lviv, a Ucraïna, demanant el retorn dels presoners de guerra (REUTERS/Alina Smutko)

"Ucraïna està esgotada, però es mantindrà"

La delegació de la Unió Europea davant de la Santa Seu ha respost dient que correspon al Kremlin baixar les armes

"Rússia va començar una guerra il·legal i injustificada contra Ucraïna fa dos anys. I pot posar fi a aquesta guerra immediatament, respectant la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna", ha dit l'ambaixadora europea al Vaticà, Alexandra Valkenburg.

El cap de l'Església catòlica d'Ucraïna, l'arquebisbe Sviatoslav Xevtxuk, també ha rebutjat enèrgicament els comentaris del papa: "Ucraïna està ferida, però no conquerida! Ucraïna està esgotada, però es manté i es mantindrà!", ha dit.

El Vaticà ha emès un comunicat aclarint que el que defensa el papa Francesc és el valor de la pau i la necessitat de buscar treves negociant. Tant a Ucraïna, com en altres conflictes, com ara el d'Israel i Hamas a Gaza.

I què en pensen els ucraïnesos? D'entrada, el 72% veuen bé que Zelenski compagini la via diplomàtica i militar, i negociï amb Rússia. Per exemple, el retorn dels presoners de guerra. Aquest diumenge mateix han sortit a manifestar-se exigint l'alliberament dels ostatges. 

Però en cap cas accepten una rendició. Segons el darrer sondeig de febrer, el 65% de la població encara creu que Ucraïna és capaç de recuperar el control sobre els territoris ocupats. I el 80% encara creu que és possible.

 
ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut