Cremar un Judes representat com un jueu: la tradició recuperada en un poble de Polònia

El Congrés Jueu Mundial considera antisemita aquesta celebració de Divendres Sant, que havia estat prohibida per l'Església catòlica

RedaccióActualitzat

Una petita població del sud-est de Polònia, Pruchnik, de poc més de 3.500 habitants, ha estat notícia arreu del món aquests dies perquè ha recuperat una tradició de Setmana Santa originària del segle XVIII: cremar Judes.

Segons mostra el vídeo difós per un mitjà de comunicació local, un gran ninot de palla amb un barret i un gran nas vermell -representació del físic estereotipat d'un jueu- és arrossegat pel carrer mentre nens del poble el colpegen amb bastons.

 

 

Més endavant, també algun adult participa en la bastonada. El final del recorregut és en un pont, on el ninot és decapitat i esventrat. Llavors es cala foc al cos, que acaba de cremar llançat daltabaix del pont, al llit del riu.

Els fets van passar Divendres Sant, com diu la tradició. A la panxa del ninot, que abans de començar la celebració estava penjat en un carrer de Pruchnik, s'hi podia llegir "Judes 2019" i, a sota, la paraula "traïdor".

 

 

A Pruchnik feia anys que no es cremava Judes. De fet, aquesta tradició gairebé havia desaparegut de Polònia, on havia estat prohibida per l'Església catòlica, que la considerava agressiva.

El mateix mitjà local que ha difós les imatges de la crema de Judes es pregunta al titular: "Tradició de Pasqua o festival de l'agressió?"

 

 

La recuperació d'aquesta tradició ja ha estat condemnada per Robert Singer, president del Congrés Jueu Mundial.

"Els jueus estem profundament trasbalsats per aquesta horrible recuperació de l'antisemitisme medieval que va portar una violència i un patiment inimaginables."

"Només podem esperar que l'Església i altres institucions faran tot el que puguin per superar aquests prejudicis espantososn que són una taca en el bon nom de Polònia."


Singer també s'ha preguntat com hauria reaccionat a aquesta notícia el papa Joan Pau II, "que va ensenyar als catòlics de la seva Polònia nativa i de tot el món que l'antisemitisme és un pecat contra Déu i contra l'home".

 

 

Polònia està governada des del 2015 pel partit conservador Llei i Justícia (PiS), que ha promogut una revisió negacionista de la col·laboració amb el règim nazi i amb la responsabilitat compartida del país i de molts ciutadans amb l'Holocaust.

En aquest sentit, per exemple, s'ha aprovat una llei que converteix en delicte utilitzar expressions com "camps de la mort polonesos".

Inicialment la llei preveia penes de fins a tres anys de presó, però al final aquest extrem va ser suprimit a causa del clam d'Israel i de les pressions dels Estats Units.

Anar al contingut