El tercer dia el virus ja s'ha multiplicat
El tercer dia el virus ja s'ha multiplicat

Creen virus capaços d'atacar cèl·lules tumorals sense afectar les sanes

Nova estratègia contra el càncer creada per investigadors de centres catalans amb enginyeria genètica

Xavier DuranActualitzat

Virus capaços d'atacar cèl·lules tumorals, però que no causen danys a les cèl·lules sanes. És el que han aconseguit científics de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i de l'Institut de Recerca Biomèdica. Es tracta d'una nova estratègia que els autors descriuen a la revista "Nature Communications".

Quan s'utilitzen tractaments convencionals contra el càncer hi pot haver efectes secundaris. Si el tractament no és prou selectiu, pot eliminar cèl·lues tumorals, però també destruir cèl·lules sanes. Per això, en els últims anys s'ha estudiat l'ús de virus oncolítics, que reben aquest nom perquè només ataquen les cèl·lules tumorals. Mitjançant enginyeria genètica s'ha intentat augmentar el seu efecte anticancerigen. Però s'ha vist, que a mesura que la potència del virus augmenta, també ho fa la toxicitat associada.

L'estudi que avui es publica ha assajat un enfocament diferent. És fruit de la tesi doctoral d'Eneko Villanueva i l'han coliderat Cristina Fillat, de l'IDIBAPS, i Raúl Méndez, investigador ICREA de l'IRB Barcelona. El treball es basa en una família de quatre proteïnes anomenada CPEB. Aquestes controlen l'expressió de centenars de gens i mantenen la funcionalitat i capacitat de reparació dels teixits en condicions normals. Quan es desequilibren, contribueixen al desenvolupament de processos patològics com el càncer.

Els investigadors han aprofitat les característiques de dues proteïnes concretes. Una, la CPEB4, té una expressió elevada en cèl·lules canceroses i és necessària per al creixement del tumor. L'altra, CPEB1, té les caracteristiques oposades: es troba molt expressada en teixit normals i es perd en el tumoral.

Basant-se en això, han dissenyat un virus que només ataca les cèl·lules amb nivells alts de CPEB4 i baixos de CPEB1. Per tant, només atacarà les tumorals i no interactuarà amb les sanes.

Els científics han treballat amb adenovirus, una família de virus que en condicions normals poden provocar diverses infeccions, però que tenen unes característiques que els fan molt atractius per ser usats com a teràpia enfront dels tumors. S'hi van inserir seqüències que reconeixen les proteïnes CPEB.

La seva activitat s'ha demostrat en models "in vitro" de càncer de pàncrees i també en ratolins. No només es va observar que actuaven de manera molt potent contra les cèl·lules tumorals, sinó que quan destruïen la cèl·lula s'alliberaven més partícules del virus, capaces d'infectar més cèl·lules canceroses.

La proteïna se sobreexpressa en diversos tumors i per això aquesta estratègia podria ser vàlida per a altres tipus de càncer. Els investigadors busquen la manera de combinar aquest tractament amb teràpies que ja s'utilitzen en la pràctica clínica o que estan en fases molt avançades de desenvolupament per buscar sinergies i aconseguir que siguin més eficaces.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut