Colau perd la batalla per la gestió pública de l'aigua: el Suprem avala el model d'Agbar

El tribunal revoca la decisió del TSJC que va anul·lar l'empresa mixta formada per una majoria privada amb Agbar i Criteria Caixa, i una minoria pública amb AMB

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha tallat la via que volia seguir l'Ajuntament de Barcelona per municipalitzar la gestió de l'aigua. Una sentència que s'ha fet pública aquest dimecres dona la raó a Agbar i reconeix la validesa de la societat publicoprivada que ara s'ocupa de la depuració i el subministrament a l'àrea metropolitana.

El Suprem ha revocat una decisió anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, que havia anul·lat aquesta societat, impulsada durant l'etapa de l'alcalde Xavier Trias. Per tant, es manté l'actual fórmula, una societat mixta de majoria privada, (70% d'Agbar i el 15% de Criteria Caixa), i amb la participació minoritària de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, AMB, (amb un 15%).

 

La clau era determinar si la concessió que va obtenir Agbar l'any 1953 era vigent, i per tant, és la titular de les infraestructures de subministrament. El Suprem dona la raó a l'empresa, i li reconeix els drets sobre la xarxa.

Desfer aquesta societat mixta, en la qual participa l'àrea metropolitana en minoria, va ser un dels cavalls de batalla d'Ada Colau abans d'accedir a l'alcaldia. Qüestionava la validesa del concurs i la gestió que n'havia fet l'anterior alcalde. I un cop en el càrrec, la qüestió de la remunicipalització ha estat present al llarg de tota la legislatura, en un conflicte obert amb Agbar.

El TSJC havia donat la raó a les empreses de la competència que van posar en dubte la concessió decidida l'any 2016, sense concurs públic, però amb aquesta decisió, el Suprem ha girat la truita i manté l'actual sistema.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Ada ColauAjuntament de BarcelonaAigües de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut