Torra i Aragonès: "El govern es compromet a avançar cap a la República pacíficament"
Torra i Aragonès han commemorat el segon aniversari de l'1-O amb una declaració institucional conjunta (EFE/Andreu Dalmau)

Torra i Aragonès: "El govern es compromet a avançar cap a la república pacíficament"

El president i el vicepresident fan una declaració conjunta al Pati dels Tarongers per commemorar el segon aniversari de l'1-O

RedaccióActualitzat

"Avançar sense excuses cap a la república catalana". Aquest és el compromís explicitat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, en una declaració institucional conjunta feta solemnement al Pati dels Tarongers per commemorar el segon aniversari del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

La declaració porta per títol "Compromís Primer d'Octubre" i ha estat llegida a mitges per Aragonès i Torra.

Torra i Aragonès han comparegut acompanyats de tot el govern. El president ha pres breument la paraula per obrir l'acte amb què, ha afirmat, "el govern de la Generalitat de Catalunya referma el seu compromís amb el Primer d'Octubre".

 

Aragonès i Torra han comparegut al Pati dels Tarongers acompanyats dels consellers (ACN/Bernat Vilaró)

 

Tot segui ha donat pas a Aragonès, que ha començat la lectura de la declaració afirmant que "les societats madures, responsables i compromeses s'expressen de manera democràtica i pacífica. I ho fan també a través del vot."

"Malgrat un estat d'amenaça, por i violència per part d'aquells que volien el silenci i la imposició en lloc de l'expressió i la voluntat, el Primer d'Octubre és i serà sempre una data de compromís, d'afirmació, de solidaritat, de proposta, de col·lectivitat, de dignitat i d'esclat democràtic a favor del dret a l'autodeterminació."


Aragonès s'ha referit llavors a "la república catalana que serà inevitable i que volem construir amb i per a tothom" des del "compromís innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular, el vot i la democràcia" del "poble de Catalunya".


"Jornada fundacional"

La segona meitat de la declaració, llegida per Torra, comença afirmant: "El Primer d'Octubre serà sempre una jornada fundacional del republicanisme d'avui a Catalunya."

 

Torra s'ha compromès a "avançar sense excuses cap a la república catalana" (ACN/Bernat Vilaró)

 

El president ha volgut remarcar les "greus conseqüències" que la convocatòria del referèndum ha tingut per als líders polítics i també per a "molts ciutadans, alcaldes i regidors" que han estat "perseguits".

"Dos milions tres-cents mil ciutadans van anar a votar i van defensar les urnes. La societat catalana, com a dipositària dels drets civils i polítics, va defensar-los assumint totes les conseqüències, essent colpejats i agredits per les forces enviades pel govern espanyol."

"També van assumir greus conseqüències el govern de la Generalitat i els màxims representants polítics que avui són a la presó o a l'exili per haver complert un mandat electoral. També molts ciutadans, alcaldes i regidors han estat perseguits acusats d'haver contribuït a fer possible el Primer d'Octubre."


Torra ha tancat la declaració institucional remarcant que "el govern es compromet amb la radicalitat democràtica, amb el dret d'autodeterminació" i també "amb el diàleg".

"[El govern] es compromet a avançar sense excuses cap a la república catalana, perquè sigui una realitat. Es compromet a persistir fins a aconseguir la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les persones exiliades. El govern es compromet a fer aquest camí de l'única manera que sabem i volem: democràticament i pacíficament."


La declaració institucional "Compromís Primer d'Octubre" ha tingut lloc l'endemà que Torra ja afirmés, al Bruc, en l'acte "Llum i Llibertat", que l'1 d'octubre va ser la "data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana".

Text íntegre de la declaració:
 

ARXIVAT A:
Quim TorraPere AragonèsReferèndum 1-OProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut