Torra: "L'1 d'octubre és llum i llibertat; és la data fundacional republicana"
Quim Torra, en l'acte per reclamar la llibertat de Catalunya
Montserrat

Torra: "L'1 d'octubre és la data fundacional republicana"

El president de la Generalitat ha participat en l'acte d'encesa de les 131 agulles a Montserrat per homenatjar tots els presidents catalans i reclamar la independència de Catalunya

RedaccióActualitzat

La vigília del segon aniversari del referèndum de 2017, el president Quim Torra ha assegurat que l'1 d'octubre va ser "llum i llibertat" i va ser també la "data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana":

"L'1 d'octubre va ser llum i llibertat, i ens assenyala el camí de la democràcia, de la defensa dels drets, del respecte col·lectiu, i del respecte de voler de fer les coses bé, en positiu. I va ser també una data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana; és la data fundacional republicana. Per això és tan important l'1 d'octubre, perquè és llibertat, fraternitat i solidaritat."

 

 

Torra ho ha dit en l'acte polític al Bruc que ha acompanyat l'encesa de 131 agulles a Montserrat representant els presidents de la Generalitat. Aquest acte plàstic per reclamar la llibertat de Catalunya i l'alliberament dels presos polítics, en què han participat 500 escaladors, ha quedat una mica enterbolit pels núvols i la boira.

 

El president de la Generalitat també ha apel·lat al nom de l'acte per referir-se al futur immediat, en què s'ha de saber la sentència del judici del procés: "Necessitem llum i llibertat pels dies que vindran", ha dit.

 

Òmnium i ANC reclamen unitat

Abans de Torra, els vicepresidents d'Òmnium i de l'ANC també han parlat, recordant la repressió que des d'aquell 1 d'octubre cau sobre els independentistes. Totes dues entitats han reclamat la unitat dels independentistes.

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, ha demanat continuar la lluita pels drets de tots:

"Quan el que està en joc són els drets i llibertats, l'única resposta que pot donar un país que estima la llibertat i la democràcia, és a dir que seguirem lluitant per tots aquests drets que no són de cap rei ni de cap jutge; els drets que són de tots i de cadascun dels que som aquí."

 

 

Josep Cruanyes, vicepresident de l'ANC, ha recordat les detencions de l'operació Judes:

"Els CDR, nom que es va donar espontàniament a la iniciativa dels que van defensar els centres de votació de les escoles, ara són criminalitzats de manera impúdica i vergonyant per una fiscalia i una policia estatal que, actuant com a òrgans d'un estat autoritari, teixeixen conspiracions terroristes inexistents."

 

 

 

L'encesa durarà 12 hores

Després de l'acte, el president Torra s'ha dirigit a Sant Jeroni, l'agulla més alta de Montserrat i la que ell mateix ha apadrinat. Les agulles estaran il·luminades durant 12 hores i s'apagaran aquest dimarts, 1-O, a tres quarts de vuit del vespre.  

 

L'acte havia estat programat prèviament per a l'11 de setembre, però es va haver d'ajornar per les previsions de fortes pluges.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut