Ankara

Comencen les deportacions de centenars de refugiats de les illes gregues cap a Turquia

La mesura afecta, de moment, prop de 6.000 persones i es calcula que es faran 250 expulsions cada dia

RedaccióActualitzat

Ja han començat les deportacions de refugiats dels camps d'acollida grecs cap a Turquia. En aplicació de l'acord signat per aquest país i la Unió Europea, que va entrar en vigor el 20 de març passat, a partir d'ara, els qui no compleixin els requisits per demanar asil seran retornats a Turquia, i, a canvi, la Unió Europea rebrà un nombre igual de refugiats sirians que actualment són a Turquia que sí que hi tinguin dret.

Els primers grups de persones han estat conduïdes amb autocar dels dels camps d'acollida grecs fins al port de l'illa de Lesbos, d'on han començat a sortir els vaixells. De fet, a un quart i cinc de vuit ja ha arribat a Turquia el primer vaixell carregat de refugiats i immigrants expulsats de Grècia. Han estat uns 200 passatgers, majoritàriament, originaris del Pakistan i de Bangla Desh.

 

discurs

La mesura afecta, de moment, prop de 6.000 persones i es calcula que es faran 250 expulsions cada dia. Un operatiu complex de gestionar i que genera molts dubtes sobre la capacitat dels dos països per dur-lo a terme en condicions. Les autoritats de tots dos països, però, es mantenen discretes i en general no han transcendit gaires detalls d'un operatiu que continua aixecant crítiques entre les organitzacions humanitàries, com ara l'Agència de l'ONU per als Refugiats.

A l'illa de Quios, desenes d'activistes han organitzat una manifestació a prop del vaixell on embarcaven els immigrants, amb crits de "llibertat".

discurs

Dins de l'acord, que preveu que, per cada sirià retornat, Europa en reinstal·larà un des de Turquia cap a un país europeu, la Unió es prepara per rebre'ls. El primer contingent de 16 refugiats sirians han arribat a la ciutat alemanya de Hannover procedents de Turquia i d'aquí a unes hores n'hi arribaran 16 més.
 

Els refugiats i immigrants tancats als centres de detenció, però, es neguen a ser repatriats. Els països europeus havien anunciat l'enviament de centenars de policies i funcionaris d'emigració a Grècia per ajudar en les expulsions, però encara no és clar que hi arribin a temps. Als centres d'acollida i a la frontera d'Idomeni, a Grècia, ha augmentat la tensió en les darreres hores. Els refugiats han protestat tallant l'autopista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut