Londres

Jutgen si extradeixen Assange als EUA 10 anys després de la filtració de Wikileaks

El maig acabarà la vista oral, i podrà recórrer la sentència dues vegades a tribunals superiors

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns comença a Londres la vista oral per decidir si s'extradeix el fundador de Wikileaks, Julian Assange, als Estats Units.

Aquesta vista es farà durant tota la setmana, i després s'interromprà perquè les parts tinguin temps de reunir més proves.

La interrupció durarà fins al maig, quan hi ha previstes tres setmanes més de vista oral.


John Shipton, pare d'Assange i l'exministre grec Yannis Varoufakis, aquest diumenge després de visitar Julian Assange a la presó (Reuters)

Dues apel·lacions possibles

Després la jutge Vanessa Baraitser haurà de decidir el sí o el no a l'extradició, però Assange podrà apel·lar al tribunal superior de Londres i després encara al Suprem del Regne Unit.

Un llarg camí encara per aclarir si la justícia britànica admetrà l'extradició demanada pels Estats Units, a partir de l'acord d'extradició que els dos països van signar el 2003.

Acusacions polítiques, segons la defensa

El principal argument dels advocats d'Assange és que les acusacions dels EUA són polítiques, i aquest acord prohibeix l'extradició per aquest motiu.

Jennifer Robinson, advocada de l'equip que defensa el fundador de Wikileaks, assegura que l'extradició busca ofegar la llibertat de premsa:

"Estem parlant d'assassinats col·laterals i d'evidències de crims de guerra. Són revelacions importants per a aquells que busquem que els governs rendeixen comptes pels seus abusos."

Els advocats d'Assange Jennifer Robinson i Baltasar Garzón, aquest dilluns a Londres amb una tercera persona (Reuters)

Els Estats Units l'acusen de 18 delictes relacionats amb conspiració per piratejar informació del govern i violar lleis d'espionatge, que li podria comportar una condemna de dècades de presó.


2010, l'any de Wikileaks

Wikileaks va fer públics el 2010 desenes de milers de documents secrets sobre les polítiques dels Estats Units al món.

Entre aquests, un vídeo d'una massacre perpetrada per l'exèrcit d'aquest país a Bagdad des d'un helicòpter contra un grup de civils desarmats.

Una acusació de violació a Suècia pocs dies després de la revelació va significar l'inici de la persecució judicial a Assange.

Ell va assegurar que els Estats Units estaven al darrere de l'acusació, i va refugiar-se al Regne Unit.

Suècia va demanar-ne l'extradició, i el 2012 va acabar refugiant-se a l'ambaixada de l'Equador a Londres.

S'hi va estar 7 anys, fins que el canvi en el govern al país sud-americà va propiciar que el lliuressin a la justícia britànica.

Assange
Julian Assange, fotografiat després dels 7 anys passats a l'ambaixada d'Equador a Londres
ARXIVAT A:
Julian Assange
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut