Madrid

Comença el debat per la consulta

A les quatre de la tarda ha començat al Congrés dels Diputats el debat sobre la transferència de la competència perquè Catalunya pugui convocar referèndums

RedaccióActualitzat

A les quatre de la tarda ha començat al Congrés dels Diputats el debat sobre la transferència de la competència perquè Catalunya pugui convocar referèndums. Durant els últims dies, les cartes s'han posat damunt la taula i és clar que el "no" de la cambra baixa serà majoritari.

Hi ha un ple absolut a la cambra. Diputats i senadors omplen de gom a gom les bancades. També la tribuna de convidats està completa, amb diputats catalans, alcaldes i membres d'associacions com Òmnium Cultural o l'Assemblea Nacional de Catalunya.

Els encarregats de defensar la proposta són Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA). Són a Madrid des d'aquest dilluns. Tots tres tenen molt present l'última sentència del Tribunal Constitucional, que consideren que recull el dret a decidir. Tots tres argumentaran que el problema és de voluntat política i no de legalitat. En declaracions aquest dilluns a "El matí de Catalunya Ràdio", Turull, Rovira i Herrera han coincidit que el dret a decidir és l'única opció possible després d'haver esgotat totes les vies per millorar l'encaix de Catalunya amb Espanya.

El president espanyol, Mariano Rajoy, encara no ha aclarit si serà ell qui intervindrà al debat del Congrés, però avisa els que demanen diàleg que no n'esperin res si ja hi van amb el full de ruta marcat. El líder del PP i cap de l'executiu espanyol està previst que vagi a la cambra, però no ha confirmat les informacions que indicaven que seria ell el responsable de respondre a la petició dels diputats catalans. Una informació que la mateixa vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va oferir, encara que després se'n va desdir.

El PSOE sí que ha confirmat que el seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba, pujarà a la tribuna de l'hemicicle per respondre a la demanda del traspàs de la competència per fer un referèndum.

Qui no hi acudirà finalment serà el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que després de criticar Artur Mas i acusar-lo de no ser prou valent per anar personalment a Madrid a defensar la consulta del 9-N, s'ha vist obligat a suspendre el viatge a causa d'una lesió al peu que arrossega des de fa dies. Navarro ha anul·lat la seva agenda durant dos dies per prescripció mèdica i haurà de fer repòs. Qui ocuparà el seu lloc serà, amb tota probabilitat, el diputat Miquel Iceta --membre de les executives del PSOE i el PSC--.

En la vigília d'aquesta intervenció al Congrés, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha advertit que després de l'aposta sobiranista "les coses no seran igual: poden ser pitjor." "Segons quin sigui el resultat" del procés, "ens deixarà més als peus dels cavalls". Pujol considera que no hi ha "marxa enrere" en el procés sobiranista, ni s'albira en aquests moments cap "tercera via".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat "una visió àmplia, flexible i global de les coses més enllà de la lletra menuda de la norma A, B o C". Mas ha destacat que, tot i el que diuen alguns, Catalunya no és "una cosa tancada, amb mentalitat estreta, sense visió i sense capacitat de projecció".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut