Una terrassa del centre de Bilbao (Europa Press/H.Bilbao)
Una terrassa del centre de Bilbao (Europa Press/H.Bilbao)

Com queden les restriccions a les comunitats sense l'estat d'alarma

La justícia ha avalat el toc de queda a les Balears, mentre que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc s'hi ha pronunciat en contra

Sílvia MateuActualitzat

A partir de les zero hores de diumenge acaba oficialment l'estat d'alarma i cada comunitat pot gestionar la lluita contra la pandèmia com cregui més adequat.

Després de gairebé deu mesos, s'acaba el paraigua legal de l'estat d'alarma i seran els tribunals els que s'hauran de pronunciar en cas de conflicte per la restricció de drets fonamentals, com passa amb el toc de queda.

A Catalunya, ja sabem que a partir de diumenge es podrà sortir al carrer quan es vulgui i es podrà viatjar lliurement, excepte quan el lloc de destí tingui limitacions vigents. Però es mantenen normes de control, que han rebut l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, com el màxim de sis per a trobades o l'aforament del 50% als llocs de culte.


Més toc de queda a les Balears

A les Balears, on el turisme és clau, el govern de Francina Armengol ha decidit que el toc de queda continuï vigent des de les 23 hores fins a les 6 i el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears hi ha estat d'acord. La decisió s'ha de revisar d'aquí 15 dies i la justícia haurà de tornar a avalar les mesures.

La Fiscalia entenia que algunes mesures no tenen prou cobertura legal sense l'estat d'alarma i el fiscal superior de les Balears, Bartolomé Barceló, estudia presentar-hi recurs.

 

Les reunions socials i familiars estan limitades a un màxim de sis persones i és obligatori presentar una PCR o test negatiu per poder entrar a les Illes. Armengol també ha anunciat un reial decret perquè, des de diumenge, les proves PCR costin 75 euros com a màxim i les d'antigen, 30.

A més, les terrasses podran obrir a partir d'aquest diumenge tots els dies, inclòs el cap de setmana, fins a les 22.30h i al 100% de la capacitat. Si la situació epidemiològica continua controlada, a partir del dia 23 també obriran els interiors, amb la meitat de l'aforament.


La justícia basca, en contra

A l'extrem contrari, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc no ha donat suport a les mesures que proposava el govern d'Iñigo Urkullu, cosa que permetrà als bascos recuperar la lliure circulació.

El dictamen del tribunal rebutja la possibilitat de mantenir el tancament perimetral d'Euskadi i el toc de queda nocturn. També està en contra de limitar les reunions a un màxim de quatre persones no convivents i de la intenció del govern basc de confinar els municipis amb més de 400 casos de Covid per cada 100.000 habitants.

Un cotxe a València, que mantindrà el toc de queda entre la mitjanit i les 6 del matí
Un cotxe a València, que mantindrà el toc de queda entre la mitjanit i les 6 del matí (EFE/Kai Försterling)


Restaurants madrilenys fins a la mitjanit

A la Comunitat de Madrid, els restaurants podran obrir des de les 6 del matí fins a la mitjanit, una hora més tard que ara. Es manté el límit de 4 persones per taula a l'interior i 6 a la terrassa. L'aforament també queda igual: 50% dins i 75% fora.

També es retarda el tancament de les botigues, fins a les onze de la nit, dins del conjunt de mesures anunciades pel conseller de Sanitat en funcions, Enrique Ruiz Escudero.

 

El País Valencià vol toc de queda

Dissabte es concretaran les mesures, després que decaigui l'estat d'alarma, però la vicepresidenta del govern valencià, Mònica Oltra, ha qualificat de "pas important" que la Fiscalia del TSJCV hagi avalat les propostes que afecten drets fonamentals.

La intenció és que el toc de queda comenci a la mitjanit, dues hores més tard que ara, i que acabi igual, a les 6 del matí. Podria portar aparellat una ampliació dels horaris de l'hostaleria.

La Generalitat també es planteja ampliar de 6 a 10 el límit de persones en reunions socials, sense tenir en compte les unitats de convivència.

El País Valencià, les Balears, les Canàries, Navarra i el País Basc són les úniques comunitats que han optat per mantenir la limitació de la mobilitat nocturna, tot i que la justícia basca no ho ha autoritzat.

A la majoria de comunitats, dissabte serà l'última nit amb toc de queda i s'acaba també el tancament perimetral.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Estat d'alarma
Anar al contingut