El TSJC avala les mesures que el govern vol mantenir un cop decaigui l'estat d'alarma
El TSJC avala les mesures que el govern vol mantenir un cop decaigui l'estat d'alarma

La justícia avala limitar les trobades a 6 persones sense l'estat d'alarma

El TSJC es pronuncia a favor de mantenir la mesura i també està d'acord a limitar l'aforament en els actes de culte

RedaccióActualitzat

La limitació de sis persones en les trobades socials continuarà vigent. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a petició del govern, s'ha manifestat d'acord a limitar aquest dret fonamental per contenir la pandèmia.

Pel que fa als actes i cerimònies civils, es fixa un màxim de 500 persones, o bé un miler si hi ha bona ventilació o l'esdeveniment es fa a l'aire lliure.

 

La Fiscalia Superior de Catalunya ja havia anunciat que no s'oposava ni a aquesta mesura ni a limitar l'aforament màxim de les cerimònies religioses. 

A partir de diumenge, quan decau l'estat d'alarma, el govern necessita l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per dictar mesures anti-Covid que vulneren drets fonamentals, com en aquests casos.

Ela arguments del TSJC

La resolució subratlla que la petició ve avalada per un informe de l'Agència Catalana de Salut Pública que apunta "amb claredat" que l'estat de la pandèmia segueix presentant elements preocupants. Argumenta que no és convenient que la fi de l'estat d'alarma "pugui desembocar en una desescalada abrupta i incontrolada, susceptible d'invertir la corba descendent actual".

A parer del tribunal, l'afectació de les mesures en els drets fonamentals és "molt lleu". Per això permet que es puguin emparar en la llei de mesures especials de salut pública, però alerta que anar més enllà amb mesures més restrictives no és possible.

El TSJC conclou que la Generalitat "ha acreditat la legalitat, la necessitat, la idoneïtat i la proporcionalitat de les dues mesures".

La resolució conté un vot particular firmat per dos magistrats, però és concorrent amb la línia principal del tribunal.

 

Toc de queda 15 dies més a les Balears

A les Illes, els jutges, en una decisió per tres vots a favor i dos en contra, avalen que el toc de queda s'allargui 15 dies més. També han avalat fer controls d'accés sanitari als turistes que entrin a les Illes i limitar les reunions socials a un màxim de 6 persones.

 

El Suprem, molest per ser l'últim recurs

Un informe del gabinet tècnic de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem qüestiona el decret del govern espanyol que dona a aquest tribunal l'última paraula sobre les restriccions que decideixin les autonomies després de l'estat d'alarma.

L'escrit apunta a un problema de "possible insuficiència o inadequació" del rang de la norma usada per regular una qüestió que incideix en drets fonamentals. També mostra dubtes sobre la "constitucionalitat" de la posició en què se situa els tribunals, que esdevenen "copartícips executius en el procés d'adopció de mesures administratives". Un altre element que critica l'informe és que serà "molt problemàtic resoldre els recursos en un termini tan breu".

En un comunicat, posterior a la publicació de l'informe en diversos mitjans, la sala tercera remarca que és un "informe intern, provisional i no vinculant que no anticipa la postura del tribunal".

ARXIVAT A:
Coronavirus TSJC
Anar al contingut