Com funciona un mòdul de respecte, on hi ha els presos independentistes
Arribada de l'autocar de la Guàrdia Civil a la presó de Soto del Real (EFE)

Com funciona un mòdul de respecte, on hi ha els presos independentistes

RedaccióActualitzat

Els líders independentistes empresonats estan en mòduls de respecte dels centres penitenciaris de Soto del Real i Alcalá-Meco, on han estat traslladats per afrontar el judici de l'1-O, que ha de començar el 12 de febrer.

De mòduls de respecte, ja n'hi ha a totes les presons. El primer es va implantar l'any 2001 al centre penitenciari de Mansilla de las Mulas, a Lleó. Es van crear per aconseguir un clima de convivència i màxim respecte entre els presos, que participen en les feines i les decisions, a través de grups de treball i comissions. L'objectiu és que el pres no vegi les normes com una cosa imposada, sinó com una cosa pròpia.

L'ingrés és voluntari, però és l'administració penitenciària la que decideix quin intern hi pot entrar. En aquests mòduls, no hi ha la possibilitat de quedar-se a la cel·la. Els presos han d'estar ocupats. Tots han de contribuir al manteniment i la neteja del seu mòdul i a planificar activitats diàries.

L'essencial, però, és que, en aquests mòduls, tot es fa en grup. I que els interns passen una avaluació diària i una altra de setmanal. La diària la fan els funcionaris de vigilància i la setmanal, l'equip de professionals encarregat del mòdul, on hi ha psicòlegs, educadors, treballadors socials, juristes i funcionaris.

 

 

Tot és responsabilitat de tothom

Els interns s'organitzen en grups, i cada grup té un responsable, escollit per l'equip tècnic. Cada setmana, a cada grup se li assigna una feina determinada. Les feines es reparteixen en funció de la nota que han rebut la setmana anterior. Així, el grup que ha rebut millor nota pot triar la feina que vol fer dins el mòdul: office, neteja del pati, neteja de tallers, neteja de galeries, neteja del menjador, neteja del saló o neteja dels lavabos i els vidres.

Com que la nota del grup s'obté sumant les de totes les persones que el formen, el comportament individual repercuteix en el col·lectiu. Amb això es pretén aconseguir un increment de la responsabilitat personal.

Independentment de les tasques assignades al grup, cada intern té un Programa Individual de Tractament (PIT).
 

Més nets i sense violència

El resultat final és que la qualitat de vida és més alta en aquests mòduls. Les normes de neteja i funcionament són tan estrictes que ens aquests mòduls tot està net i les cel·les estan obertes tot el dia. No hi ha robatoris ni brots de violència, perquè qui els provoca n'és expulsat.
 

Visites de familiars i advocats

Segons el Reglament Penitenciari, els nou presos independentistes, com la resta d'interns, disposaran del locutori dos cops a la setmana durant 20 minuts. O un sol cop durant 40 minuts. Al locutori hi pot haver fins a quatre persones.

El vis-à-vis amb la parella es pot fer un cop al mes, amb una durada de tres hores. Els familiars també s'hi poden comunicar un cop al mes, fins a tres hores.

Els presos que estan en mòduls de respecte poden rebre una visita trimestral de la família, que pot entrar el mòdul i compartir unes hores amb els interns.

Per comunicar-se amb els advocats, els presos no tenen limitació de temps ni horari. Les comunicacions es fan en locutoris especials i el funcionari només té control visual. Tot i això, algunes defenses denuncien traves i limitacions de temps a l'hora de reunir-se amb els seus clients.

Els presos tenen dret a tenir ordinadors per poder treballar. Aquests ordinadors, però, encara no els tenen i esperen poder rebre'ls dimarts. De moment, la direcció de la presó no els hi deixa tenir a les cel·les.

També es permeten les comunicacions institucionals. Aquest dilluns mateix, el president del Parlament, Roger Torrent, visitarà els líders empresonats a Soto del Real i dimarts anirà a veure a Alcalá-Meco Carme Forcadell i Dolors Bassa.

 


Soto del Real, una presó de 23 anys

La presó de Soto del Real és del 1995, amb unes instal·lacions 10 anys més antigues que les d'Estremera. En els primers missatges que arriben dels presos polítics, hi ha una denúncia de les condicions de la presó. Josep Rull, en una piulada, diu que la seva admiració cap a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez s'ha incrementat de manera contundent després de veure les condicions de la presó. Els dos líders independentistes van passar uns mesos a Soto del Real abans de ser traslladats a Lledoners, mentre que la resta dels presos eren a Estremera. 


El centre penitenciari té més de 78.000 metres quadrats, i més d'un miler de cel·les. Els presos independentistes estan situats en el mòdul número 10. Cada un d'ells ocupa una cel·la individual de 10 metres quadrats, que es manté oberta durant el dia i es tanca cap a les vuit del vespre. A la cel·la hi passen unes 12 hores.

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut