Madrid

CiU i ICV-EUiA exigeixen un nou finançament per donar suport als pressupostos

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut aquest dilluns a La Moncloa els portaveus dels partits que tenen representació al Congrés dels Diputats. El portaveu de CiU ha estat el primer. Josep Antoni Duran i Lleida ha deixat molt clar a Zapatero que la federació nacionalista condiciona el seu suport els pressupostos generals de l'Estat pel 2009 al fet que hi hagi sobre la taula un nou model de finançament tal com preveu l'Estatut de Catalunya. La mateix opinió ha expressat més tard el portaveu d'ICV-EUiA al Congrés, Joan Herrera, que també ha lamentat la poca despesa social dels comptes.

Actualitzat
Duran i Lleida espera que el govern faci els deures i a finals de l'any que ve l'acord de finançament sigui una realitat. "No hi haurà pressupostos si no hi ha un nou finançament per a les comunitats autònomes, si per a això és necessari el vot de Convergència i Unió. Així ha quedat clar al president del govern i així ha de quedar clar a tothom de cara als propers mesos de la legislatura, en què el debat pressupostari ocuparà un lloc preferent en el debat parlamentari". El portaveu de CiU al Congrés ha dit tenir la impressió que el 9 d'agost, data límit prevista per l'Estatut de Catalunya, no hi haurà acord en matèria econòmica.

També ha anunciat el vot contrari als pressupostos -si no hi ha canvis en temes com el finançament autonòmic- el portaveu d'ICV, Joan Herrera. El diputat ecosocialista ha considerat "gravíssim" que s'hagi incomplert la data del 9 d'agost, que fixa l'Estatut, i ha reclamat al president espanyol que entengui que "l'Estat s'ha d'aprimar" per aportar més recursos a les comunitats autònomes.

Aquestes reunions amb els portaveus dels diferents partits de la cambra baixa, les primeres de la legislatura, tenen lloc després que Zapatero es va reunir la setmana passada amb el líder del PP, Mariano Rajoy. D'aquesta trobada en va sortir el compromís de col·laboració mútua en matèria antiterrorista, un compromís que Zapatero estendrà a la resta de formacions de l'arc parlamentari.

Altres temes de l'agenda són la renovació dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constitucional (prevista pel setembre), la situació econòmica i el funcionament de la justícia, temes que Zapatero va abordar en la reunió amb Mariano Rajoy.

La ronda de contactes segueix l'ordre de representació parlamentària. El nombre de diputats també condicionarà la durada de les reunions. El primer a trobar-se amb el president del govern espanyol ha estat el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. Després ha estat el torn del PNB i Iniciativa per Catalunya-Verds. També estava prevista la reunió amb el portaveu d'ERC, Joan Ridao, que finalment s'ha ajornat fins dimecres. Els següents seran Coalició Canària, el BNG, Unió, Progrés i Democràcia i Nafarroa Bai.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut