Pistes de La Molina (ACN/FGC)

El pla B de Catalunya per si ha de presentar candidatura als Jocs d'hivern sense Aragó

L'esquí nòrdic es faria al pla d'Anyella, al Ripollès, i les proves de gel, als palaus de Barcelona i l'àrea metropolitana

Actualitzat

D'aquí aproximadament dues setmanes s'esgotarà el termini per presentar la candidatura pels Jocs Olímpics d'hivern del Pirineu del 2030, i encara no hi ha hagut manera de concretar una proposta conjunta entre Catalunya i l'Aragó.

Davant d'aquesta situació, des de la Generalitat s'ha estudiat un pla B per presentar candidatura en solitari i buscant alternatives per fer totes les proves a Catalunya.


L'esquí de fons i el biatló, al pla d'Anyella

Les proves d'esquí de fons i biatló, que en el projecte conjunt anaven cap a Candanchú,només e spodrien fer al pla d'Anyella, la zona de La Molina seu dels Mundials de snowboard l'any 2011.

Aquestes pistes estan situades al Ripollès, una comarca que no forma part de la consulta vinculant del 24 de juliol. Actualment ja disposen d'una important xarxa de neu artificial i estan ubicades entre els 1.500 i els 1.700 metres; d'aquesta manera, compleixen els requisits d'altituds que demana el Comitè Olímpic Internacional.

Un cop fets els Jocs, totes les estructures es desmuntarien i es repartirien entre la resta d'estacions nòrdiques de Catalunya, que ara no poden celebrar les proves olímpiques perquè estan situades per sobre dels 1.800 metres. Aquesta és una idea recuperada del pla inicial que Catalunya havia treballat per una possible candidatura en solitari. 

Les proves de gel, patinatge artístic, velocitat i cúrling, previstes a les ciutats de Saragossa i Jaca, es farien a Barcelona, en escenaris com el Sant Jordi o el nou Palau Blaugrana, i en altres ciutats de l'àrea metropolitana com Badalona i Sabadell.

L'Aragó, "una candidatura d'interès nacional"

Per la seva banda, l'Aragó diu que també presentaran una proposta pròpia per als Jocs d'hivern en el cas que la Generalitat ho faci. "La nostra proposta --ha afegit-- seria de tot el Pirineu, una candidatura d'interès nacional", ha assegurat el seu president, Javier Lambán.

Lambán, durant un acte oficial aquest dilluns (EFE/Javier Cebollada)

El govern aragonès acusa Catalunya de presentar una proposta "de part" que l'aboca "irremeiablement a la derrota des del punt de vista olímpic" i de reservar a l'Aragó un "simple paper de comparsa".

Lambán també ha carregat contra el Comitè Olímpic Espanyol per haver-se posicionat "inexplicablement" --assegura-- a favor de la Generalitat i ha assegurat que el seu objectiu "és que el COE canviï de posició i s'orienti cap a la defensa d'uns Jocs de país, alineats amb el projecte nacional d'Espanya".

Des d'ERC, Marta Vilalta ha assegurat que cal deixar treballar els governs per aconseguir un acord "per a un bon projecte". Tot i això, ha afegit: "Estem convençuts que Catalunya pot organitzar al cent per cent uns Jocs Olímpics", i ha afirmat, en referència al president aragonès: "Estem acostumats que cada setmana surti a fer un espectacle".

Aquest dissabte, l'Aragó va rebutjar l'última proposta del COE, que incloïa proves a les tres valls del Pirineu aragonès. Segons Lambán, però, "Saragossa hi perd tot el que tenia i el Pirineu aragonès no hi guanya gairebé res".

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut