Casado assisteix el 20N a una de les misses on resen "per l'ànima" de Francisco Franco
El líder del PP, Pablo Casado, aquest diumenge en la clausura del congrés del PP d'Andalusia a Granada (EFE)
Granada

Casado assisteix el 20N a una de les misses on resen "per l'ànima" de Francisco Franco

Segons la fundació dedicada al dictador, s'han fet onze misses per recordar la seva mort i el PP diu que Casado no sabia que en aquella missa resarien per ell

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El líder del PP, Pablo Casado, ha protagonitzat aquest cap de setmana una polèmica per haver anat a una missa a Granada en què es va pregar pel dictador Francisco Franco.

Diversos mitjans s'han fet ressò de la notícia després que un usuari de Twitter pengés una fotografia seva amb Casado en la qual afirmava que havien anat junts a "la missa del Generalíssim":

 

Al final de la missa alguns dels assistents van exhibir banderes franquistes tot aixecant el braç amb la salutació feixista, segons es pot veure en aquest vídeo penjat a Twitter pel periodista d'eldiario.es Álvaro López:

 

Fonts del PP han admès que Casado va anar a missa dissabte a les 7 de la tarda a la parròquia del Sagrario, al costat de la catedral de Granada.

Aquestes fonts han afirmat que va triar aquesta església perquè era la que quedava més a prop de l'hotel on s'estava a la ciutat, amb motiu del congrés del partit a Andalusia.


El PP diu que no ho sabia

També han assegurat que Casado no sabia que a la missa d'aquest dissabte, 20 de novembre, el dia en què es commemora la mort de Franco, es resaria per ell.

Per la seva banda, l'arquebisbat de Granada també ha admès que en aquella missa es va resar per Franco, però no oficialment, sinó a petició d'alguns feligresos.


La Fundació Francisco Franco agraeix a Casado l'assistència a la missa

La Fundació Francisco Franco ha agraït al president del PP que assistís a la missa en honor del dictador, tot i que aclareix que no se l'havia convidat expressament.

En un comunicat emès aquest dilluns, la fundació assegura que "no pot responsabilitzar-se ni atribuir-se" la presència de Casado a la cerimònia, però agraeix que el cap de l'oposició i la seva família assistissin a l'oració "per l'ànima d'un cristià exemplar com Francisco Franco Bahamonde".

A més, la fundació espera que la presència del líder del PP a l'acte serveixi per "normalitzar" totes les activitats i reivindicacions que fa.

Concentració franquista aquest dissabte a la plaça Oriente de Madrid
Concentració franquista aquest dissabte a la plaça Oriente de Madrid (Europa Press/Jesús Hellí­n)


Crítica i ironia a Twitter

A Twitter, a més de crítiques i polèmica, sobretot hi ha hagut moltes bromes amb més bona o mala intenció aprofitant el tuit original:


Onze misses per Franco

El cert és que la Fundación Nacional Francisco Franco va penjar 5 dies abans a la seva web una llista de les misses que se celebren aquests dies "per l'ànima" del dictador, entre les quals hi ha la que va anar Casado.

És una llista d'onze misses a onze ciutats diferents, com ara Alacant, Badajoz, Madrid, Ceuta, Màlaga, Sevilla o Saragossa, la majoria aquest dissabte però també en altres dies pròxims.

Com a conseqüència de l'enrenou, el perfil de l'usuari que va penjar la fotografia a Twitter que va desencadenar-la, anomenat Álvaro Labella, ha desaparegut d'aquesta xarxa social.


10 misses per 23.000 esglésies

L'assistència de Casado a la missa ha rebut aquest dilluns dures crítiques per part de partits d'esquerres, que han exigit "una explicació".

El portaveu al Congrés per Unides Podem, Pablo Echenique, l'ha qualificada d'"enorme gravetat" i ha qüestionat que pugui haver estat una casualitat:

"Ho podem adjudicar a l'atzar, però el 20N hi havia 10 misses per Franco a tot Espanya i hi ha 23.000 esglésies; per tant, la probabilitat d'anar a una d'aquestes era del 0,05%."


Hauria d'haver marxat

També el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha dit que si hi va anar "per casualitat" n'hauria d'haver sortit de seguida quan va constatar que es resava per Franco:

"Ha de deixar clar que no homenatja dictadors i que està inequívocament amb la democràcia i amb els que van lluitar per ella al nostre país."

I el diputat de Compromís Joan Baldoví ha assegurat que és "inimaginable" que el líder de l'oposició a Alemanya o a Itàlia assisteixen a cerimònies d'homenatge a Hitler o a Mussolini.

"Som una gran orquestra"

A banda d'aquesta polèmica, Casado ha aprofundit aquest cap de setmana una mica més en l'enfrontament amb la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, pel lideratge del partit.

Ha aprofitat la cloenda del congrés del PP d'Andalusia, on sense citar la seva rival ha dit que al partit "no hi caben els solistes" ni les "megalomanies":

"Som una gran orquestra i aquí no hi caben els solistes, això no és un talent show de megalomanies."

 

 

ARXIVAT A:
Pablo CasadoFrancisco Franco
Anar al contingut