Luis Rubiales en el discurs a la RFEF
El govern espanyol vol suspendre Rubiales mentre el TAD estudia el seu cas (Reuters)

Cas Rubiales: Iceta pressiona l'RFEF perquè apliqui la reforma a fons que ha promès

Miquel Iceta admet que desitjarien que el Tribunal Administratiu de l'Esport actués més de pressa contra Rubiales

RedaccióActualitzat

"S'ha acabat qualsevol discriminació a les dones en l'esport". Per al ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, això passa, entre d'altres mesures, perquè el responsable interí de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Pedro Rocha, passi de les paraules als fets. "Hem rebut amb satisfacció la primera declaració que ha fet, que parla de reestructuració profunda. Espero que els fets acompanyin les paraules", ha dit Iceta en referència al comunicat dels òrgans territorials de l'RFEF, que ara demanen que Luis Rubiales dimiteixi de manera immediata.

En aquest sentit, Iceta ha recordat que, segons la llei de paritat aprovada al maig, l'1 de gener, tots els organismes esportius han de garantir la paritat en els seus òrgans de direcció. "El que farem", ha dit, "és recordar-los aquesta obligació i ajudar-los a complir-la si ho necessiten".
 

El govern creu que Soteras "no ha estat a l'alçada"

Justament, al canvi de posició dels líders territorials de l'RFEF, en concret del president de la Federació Catalana de Futbol, Joan Soteras, s'hi ha referit també aquest dimarts la portaveu del govern, Patrícia Plaja. 

"Tots hem de ser conscients del càrrec que representem i quins valors ha de transmetre la institució", ha afirmat. "Siguin molts o pocs, no podem permetre'ns, com a societat, més Rubiales. A tots els àmbits: a la feina, al carrer... Mirar cap a un altre costat, buscar justificacions, ens fa còmplices. S'ha acabat", ha afegit. 

Per tot plegat, ha considerat que Soteras "no és la persona més adient" per presidir l'entitat, perquè "no ha estat l'alçada" amb el cas Rubiales. 

 

"Volem que es resolgui com més aviat millor"

Paral·lelament, el ministre d'Esport ha anunciat que el govern espanyol vol suspendre Luis Rubiales de totes les seves funcions provisionalment, mentre el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) resol la denúncia del Consell Superior de l'Esport (CSD), presentada divendres.

Miquel Iceta ha assegurat que, quan el tribunal admeti a tràmit la denúncia --s'espera que ho faci, però no se sap quan--, convocarà el CSD per proposar la suspensió de Rubiales. 

Reunit d'urgència aquest dilluns, el TAD va resoldre demanar al CSE més informació per decidir si activa o no el procés d'inhabilitació del president de la RFEF, a qui la FIFA ja ha suspès provisionalment 90 dies. "Esperem i desitgem que es produeixi com més aviat millor la decisió", ha afirmat Iceta, que ha assegurat que la documentació addicional sol·licitada pel tribunal li serà remesa sense dilació. De fet, ja ha estat enviada aquest dimarts abans de les dues del migdia.

Miquel Iceta ha comparegut aquest dimarts després del Consell de Ministres
Miquel Iceta ha comparegut aquest dimarts després del Consell de Ministres (Europa Press/Alberto Ortega)

El ministre ha insistit que el govern voldria que el procés fos ràpid: "Tots volem que aquest assumpte es resolgui com més aviat millor, però hem de garantir que es faci amb rigor i garanties legals, per evitar un recurs que pugui revocar les decisions que es prenguin".

Iceta ha concretat que el CSD ha denunciat "dues infraccions molt greus" de la Llei de l'Esport. Concretament de l'article 76, que fa referència als abusos de l'autoritat, i una altra relacionada amb "actes notoris i públics que atemptin a la dignitat i el decòrum esportiu".

El govern creu que la Federació Catalana de Futbol no ha estat prou contundent amb el cas Rubiales. I ha dit que el seu president, Joan Soteras, no és la persona "més adient" per dirigir l'entitat. 

 

L'ONU es pronuncia sobre el cas Rubiales

El responsable de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Turk, també ha fet una crida perquè hi hagi canvis en el món de l'esport. En un tuit, ha expressat el seu suport a Jennifer Hermoso i ha advocat perquè el cas Rubiales suposi "un punt d'inflexió".

"Les dones a l'esport segueixen afrontant assetjaments i abusos. Tots tenim la responsabilitat de denunciar i fer front a aquests abusos", afirma a X, la xarxa coneguda abans com Twitter. Al final del missatge, afegeix l'etiqueta "S'ha acabat", convertit en lema contra Rubiales.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
FeminismeMiquel IcetaMundial FemeníLuis Rubiales
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut