Barcelona

Cas Pegasus: El Parlament demanarà que compareguin Sánchez, Rajoy i responsables del CNI

Els advocats dels líders independentistes espiats acusen l'Estat espanyol i la fiscalia d'inacció i de no investigar els fets

RedaccióActualitzat

Aquest divendres ha començat al Parlament la comissió d'investigació sobre el cas Pegasus, que investiga l'espionatge massiu a líders independentistes. A més de definir el calendari de sessions, una de mensual, s'ha establert la llista de persones que el Parlament demanarà que hi compareguin.

Esquerra, Junts i la CUP van demanar dimecres que compareguin en la comissió el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles, Nadia Calviño i Yolanda Díaz.

Entre la setantena de compareixents que es proposen també hi figuren l'expresident espanyol Mariano Rajoy, responsables del CNI o l'expresident Carles Puigdemont, que forma part de la comissió que investiga el cas Pegasus al Parlament Europeu.

Cap dels convocats està obligat a comparèixer al Parlament.
 

El PSC marxa de la sessió

Sense Ciutadans, PP, ni Vox, la comissió d'investigació al Parlament del cas Pegasus ha començat a rodar amb polèmica. Els diputats del PSC han abandonat la reunió, en protesta perquè s'ha ampliat l'ordre del dia per incloure les compareixences dels advocats dels independentistes aquest mateix divendres, abans que s'haguessin votat les propostes o el calendari de sessions. 

Els advocats dels afectats pel Catalangate acusen la fiscalia d'obstaculitzar la investigació i desprotegir les víctimes. Denuncien que, mesos després d'haver-se destapat el cas, la justícia espanyola no ha fet res per investigar-lo.

Els advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Sallellas en la comissió d'investigació de Pegasus al Parlament
Benet Sallellas,  Andreu Van den Eynde i Gonzalo Boye en la comissió d'investigació de Pegasus al Parlament (ACN/ Sílvia Jardí)

Els advocats denuncien que ningú està investigant

L'advocat Andreu Van den Eynde ha recriminat a la fiscalia que "no secundi cap investigació" i aprofiti el desconeixement general sobre tecnologia: "Diuen que s'investigaran els telèfons, però, per definició, Pegasus no deixa cap rastre al mòbil", ha assegurat el lletrat:

"Fa vuit mesos que es van presentar les querelles i no s'ha fet res. Cap jutge ha fet cap investigació efectiva, inclòs el jutge que investiga l'espionatge al president de la Generalitat."

Van den Eynde ha advertit que Pegasus "pot cometre molts delictes", des de la intromissió il·legítima i la intercepció de comunicacions fins al sabotatge informàtic si s'alteren dades o, si hi ha una perspectiva econòmica, la malversació.

En la mateixa línia, Gonzalo Boye ha reclamat aclarir com es va finançar l'espionatge del Catalangate. S'ha basat en la decisió del jutge Pablo Llarena d'acusar Puigdemont de malversació agreujada per insinuar que s'hauria d'acusar l'estat del mateix delicte per haver espiat l'independentisme:

"El jutge Llarena va dir que hi ha malversació amb lucre quan es destinen fons a partides no pressupostàries. No he vist als pressupostos generals de l'Estat una partida per espiar independentistes catalans i els seus advocats."

Tant Gonzalo Boye com Andreu Van den Eynde denuncien haver estat víctimes de l'espionatge massiu amb Pegasus.

L'advocat de Puigdemont ha lamentat que ara mateix hagi "d'actuar" com si encara l'estiguessin espiant:

"A part de receptes de cuina, al meu telèfon ara mateix no trobaran res."

L'advocat de Jordi Cuixart i membres de la CUP, Benet Salellas, ha carregat contra l'Estat per no haver adoptat "cap mecanisme de supervisió" d'una presumpta vulneració dels drets fonamentals dels afectats pel Catalangate. 

Salellas també ha criticat l'Estat per no posar en disposició dels afectats la informació que poden tenir sobre l'espionatge. "El parlament té ara una via per aconseguir-la", opina el lletrat.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàParlament de CatalunyaPegasus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut