Helena Jubany
Helena Jubany tenia 27 anys quan va aparèixer assassinada (ACN/Cedida per la família Jubany)

Cas Jubany: l'ADN del jersei de la víctima tampoc no és de Laiglesia

Les mostres no corresponen a Santi Laiglesia ni a Xavi Jiménez, com tampoc no és seu l'ADN que es va trobar en el cos de la víctima

Redacció/AgènciesActualitzat

Les restes d'ADN que hi ha a la roba que duia la bibliotecària Helena Jubany en el moment de l'assassinat no corresponen a cap dels dos  investigats: Santi Laiglesia i Xavi Jiménez. Es tracta d'una barreja d'almenys dos perfils genètics, un dels quals és masculí.

Al novembre es va saber que les mostres d'ADN de l'aleshores investigat, Xavi Jiménez, no concordaven amb les trobades a la roba, i ara una nova anàlisi del jersei que portava la bibliotecària aquell dia ha descartat també la presència d'ADN del primer investigat, Santi Laiglesia.

Així ho ha determinat el laboratori científic de la Policia Nacional, que va rebre l'encàrrec de comparar les dues mostres per part del jutjat de Sabadell que investiga la mort de Jubany.

Pel que fa a l'ADN trobat al mateix cos de Jubany, al febrer es va saber que no corresponia a Xavi Jiménez, i al març es va saber que tampoc no era de Santi Laiglesia, el propietari de l'immoble on van passar els fets.

En el moment del crim, Jiménez era un company de la víctima a la Unió Excursionista de Sabadell, mentre que Laiglesia era la parella sentimental de l'única persona acusada pel crim, Montserrat Careta, que es va suïcidar a la presó.

Laiglesia és advocat i criminòleg i va ser des del principi el principal sospitós de l'assassinat d'Helena Jubany, però el primer jutge que portava el cas el va exonerar per manca de proves.

Un cop rebut el resultat de les anàlisis, el jutge ha donat cinc dies a la Fiscalia, l'acusació particular i les defenses perquè plantegin les diligències que creguin oportunes, atès que ja s'han practicat totes les proves que va acordar en la darrera resolució, del 5 de maig.
 

Continuen les sospites

Tot i quedar demostrat que no hi ha restes genètiques de Xavi Jiménez en la roba de Jubany, sí que hi ha indicis que fan que es mantingui en la causa.

El mes de febrer passat es van obtenir els resultats de les diligències pericials sobre els anònims que la jove havia rebut abans de morir, i l'anàlisi lingüística refermaria que Jiménez hauria participat en l'elaboració dels redactats.

"Hi ha indicis suficients de coincidència documental tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics per considerar la seva participació en l'elaboració dels anònims", detallava el jutge en la interlocutòria.

En declaracions al programa "Planta baixa" de TV3, el germà de Jubany ha demanat als dos investigats que "expliquin tot el que saben".

Joan Jubany ha confirmat que estan estudiant els pròxims passos, "perquè la mort de l'Helena no pot quedar impune", i ha recordat els impediments que ha posat Santi Laiglesia a l'hora de cedir el seu ADN per fer les proves. Laiglesia va presentar un recurs que va ser desestimat fa dues setmanes.

"Està amagant informació; si col·laborés en lloc de posar obstacles, ajudaria a aclarir l'assassinat", ha apuntat el germà de la víctima:


Un cas del 2001

Jubany va ser trobada morta el 2 de desembre de 2001 després de ser llançada de matinada amb clars signes de violència i inconscient, però encara viva, per un celobert des del terrat d'un edifici de Sabadell. Santi Laiglesia seria inquilí de l'immoble en qüestió, al carrer Calvet d'Estrella.

La causa va quedar arxivada el 2005 sense resoldre's, i un jutjat la va reobrir el 2020 després de rebre noves proves aportades per la família.

La policia científica va trobar restes d'ADN d'almenys dues persones a la roba que duia Helena Jubany el dia que la van assassinar, i els avenços tecnològics actuals han permès avançar ara amb més profunditat en aquestes investigacions.

ARXIVAT A:
JudicialHelena Jubany
Anar al contingut