Helena Jubany
El cas d'Helena Jubany continua sense estar resolt més de 20 anys després (ACN/Cedida per la família d'Helena Jubany)
Sabadell

Helena Jubany: reobren la causa contra el primer investigat per l'assassinat

L'ADN de l'actual investigat, Xavi Jiménez, no concorda amb el trobat al cos de la víctima i es faran proves al sospitós inicial, Santi Laiglesia

RedaccióActualitzat

El jutjat de Sabadell que investiga la mort d'Helena Jubany ha ordenat reobrir la causa contra Santi Laiglesia, el primer investigat per l'assassinat, l'any 2001.

La decisió arriba després que les mostres d'ADN de l'actual investigat, Xavi Jiménez, no concordin amb les trobades al cos de la bibliotecària de Mataró.

Ara, però, el titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ordena comparar les mostres biològiques de la roba i el cos de la víctima amb les de Laiglesia, que seria inquilí de l'immoble del carrer Calvet d'Estrella de la cocapital vallesana on la van trobar morta, fet pel qual també va ser el primer sospitós en la investigació.

Algú va llançar la víctima des del terrat de l'edifici al pati interior, on la van trobar despullada, drogada i amb unes estranyes cremades repartides per diferents parts del cos.

Laiglesia pot presentar recurs contra aquesta decisió.

El jutge estableix que, en cas que l'acusat no consenti l'obtenció de la mostra, s'agafarà "sense la seva voluntat". 

La decisió ha satisfet l'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, com ha explicat a Catalunya Ràdio:

"Veurem quin serà el resultat d'aquestes proves d'ADN que es practicaran ara, però estem amb un material que hem pogut obtenir l'any 2022, que no havia estat valorat en el moment inicial i que pot ser un prova absolutament determinant de cara a resoldre el cas de l'assassinat d'Helena Jubany."

Per la seva part, Joan Jubany, ha intervingut al programa "Tot es mou" de TV3, en què també ha valorat el nou gir de guió del cas.


La investigació contra Laiglesia es va arxivar el 2005

Laiglesia va ser el principal investigat en la primera causa per l'assassinat de Jubany, que va quedar arxivada el 2005 sense resoldre's. Després que la família aportés proves noves, el jutjat va reobrir el cas el 2020. 

El jutge considera que la reobertura de la investigació del primer sospitós ha de permetre "fer avançar la investigació més enllà del punt en què es trobava l'octubre de 2005" i ha d'aportar un element "decisiu de cara a poder acreditar la participació" d'alguna manera o altra de l'investigat. 

I afegeix que, encara que els indicis que vincularien Laiglesia amb l'assassinat es van considerar insuficients, "no es pot desconèixer que existien".

Laiglesia era parella de Muntsa Careta, l'amiga de Jubany empresonada pel crim i que es va suïcidar a la presó abans del judici. 

El germà de Jubany, Joan, parla amb l'advocat Benet Salellas a les portes dels jutjats, en una imatge d'arxiu
El germà de Jubany, Joan, parla amb l'advocat Benet Salellas a les portes dels jutjats, en una imatge d'arxiu (Europa Press )

Al jersei de la víctima s'ha trobat una barreja de perfils genètics, un dels quals és masculí. "La troballa de material genètic aliè al d'Helena J. als vestigis recollits a l'escena del crim i que portava la víctima constitueix un material probatori nou i diferent del que existia" quan es va arxivar provisionalment el cas, justifica el jutge.

Les últimes proves que s'han fet han comparat l'ADN de l'únic investigat que hi havia actualment en el cas, Xavi Jiménez, amb les restes biològiques recollides dels genitals de la víctima, unes mostres obtingudes fa més de 20 anys.
 

Indicis que vinculen Jiménez amb els anònims que va rebre Jubany

A banda, el jutjat també ha rebut un informe pericial lingüístic sobre l'escriptura dels anònims que va rebre la jove abans de morir, que conclou que hi ha indicis que permeten atribuir-los a Jiménez.

D'aquí que el jutge mantingui la sospita que podria haver participat en el crim, tot i que l'anàlisi del material genètic no quadri. 

Al novembre, el jutge va ordenar comparar l'ADN de Xavi Jiménez, que anava al mateix centre excursionista que la víctima, amb les restes biològiques recollides dels genitals de la noia assassinada fa més de 20 anys. 

Pel que fa a l'anàlisi del jersei que Jubany portava quan va ser assassinada, l'Institut Nacional de Toxicologia va concloure que l'ADN trobat no es corresponia amb el de l'investigat, sinó amb el d'un altre home.

 

ARXIVAT A:
JudicialHelena Jubany
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut