Primer pla en blanc i negre d'Helena Jubany
Helena Jubany tenia 27 anys quan va aparèixer assassinada (ACN / Cedida per la família)

Cas Helena Jubany: confirmen qui és que va escriure part dels anònims i el citen a declarar

Xavi J. M., fins ara testimoni, haurà de declarar com a investigat l'1 d'abril davant del jutge després del resultat d'un estudi grafològic de la policia

Actualitzat

La investigació sobre l'assassinat d'Helena Jubany, la jove bibliotecària assassinada a Sabadell fa 21 anys, fa un pas més. El jutge ha cridat a declarar l'1 d'abril Xavi J. M., un dels fins ara testimonis del cas, que es va convertir en investigat.

El citarà com a autor de part dels manuscrits anònims rebuts per la víctima abans del crim, després que la policia científica ha conclòs que n'és un dels responsables..

El jutge va atribuir la condició d'investigat a aquest sospitós, de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell, quan faltaven hores perquè el delicte prescrivís.

El 24 de febrer, pèrits del Laboratori de Grafoscopi de la Policia Científica de la Policia Nacional van emetre l'informe que conclou que tant l'escriptura dels anònims com dels documents amb què s'ha comparat l'escriptura del sospitós és de Xavi J.M.. Ho explica en un tuit l'organització Fem Justícia Helena Jubany, formada per la família i els impulsors del manifest de Sabadell que han ajudat que la investigació d'aquest cas no s'acabés tancant.

Helena Jubany va ser trobada morta després de ser llançada inconscient, però viva, per un celobert des del terrat d'un edifici, nua, drogada i amb el cos ple de cremades, el 2 de desembre del 2001, uns dies després d'haver rebut un parell de missatges anònims.

Segon anònim que va rebre l'Helena Jubany
Segon anònim que va rebre l'Helena Jubany

La família d'Helena Jubany va aportar al jutge la descoberta d'un correu electrònic que fins ara no era a la causa. El correu electrònic, segons una anàlisi informàtica encarregada per la família, permetria relacionar aquest sospitós amb el tràgic desenllaç de la jove.

El jutge va considerar clar que el correu electrònic era "un indici nou i rellevant" que podia portar a concloure que Xavi J.M. hauria redactat o dictat el contingut de, com a mínim, el segon anònim que va rebre la jove bibliotecària. I va encarregar a la policia judicial l'estudi del disc dur de l'ordinador.
 

Cas arxivat del 2005 al 2020

La causa va quedar arxivada el 2005. Durant la investigació es van arribar a detenir tres persones: Montserrat Careta, que vivia a l'edifici on va morir Jubany; la seva parella d'aleshores, Santiago Laiglesia, i una altra dona, Ana Echaguivel.

Cap va arribar a ser jutjat: Careta perquè es va suïcidar a la presó després de sostenir que era innocent, i Echaguivel i Laiglesia perquè el jutge va dictar el sobreseïment del cas a l'espera de noves proves.

La investigació es va intentar reprendre set anys després, l'any 2013, quan la policia va demanar la intervenció telefònica de Xavi J.M. i Laiglesia. El jutge ho va denegar i el cas va tornar a l'arxiu fins al 2020, quan el crim ja estava a punt de prescriure.

ARXIVAT A:
JudicialHelena Jubany
Anar al contingut