Barcelona

Carod presenta el pla sobiranista del 2014

Josep-Lluís Carod-Rovira, després d'iniciar la setmana retirant-se de la cursa per la presidència d'Esquerra Republicana, l'ha tancat començant a desgranar el seu full de ruta cap al referèndum d'autodeterminació que vol convocar a Catalunya el 2014. El president d'ERC se centra, doncs, en les idees en comptes dels càrrecs, com va avançar fa uns dies al programa "El matí de Catalunya Ràdio". Carod ha exposat, en un acte per als militants, la seva estratègia, que recull una consulta popular prèvia al referèndum per demanar a la ciutadania si està d'acord a començar aquest procés. Mentrestant, el sector afí al president d'Esquerra continua perfilant la candidatura per al congrés del partit.

Actualitzat

Carod ha presentat el projecte "Objectiu 2014", el seu "full de ruta" perquè es pugui fer un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Li han fet costat Marina Llansana, Jordi Portabella, Ernest Benach i Joan Manuel Tresserras, mentre que no hi eren ni Joan Puigcercós ni cap dels membres del seu entorn. Carod-Rovira ha assegurat que el seu projecte vol aglutinar una gran majoria de catalans, tant els que se senten independendistes com els que volen més benestar social. Pel president d'Esquerra, el nacionalisme espanyol ha estat el responsable que Catalunya no sigui un país de primera.

Entre les propostes del líder d'ERC, destaca la derogació del Decret de Nova Planta de gener del 1716 per aconseguir les competències plenes que Felip V va sostreure a Catalunya després de la caiguda de Barcelona el 1714. El president d'Esquerra també proposa constituir un grup parlamentari català a Madrid i al Parlament Europeu que aglutini tots els partits que siguin favorables al referèndum.

Josep-Lluís Carod-Rovira ha presentat el procés davant d'un centenar de quadres territorials republicans en una jornada de formació al centre cívic Casa Elizalde de Barcelona. El president d'ERC treballa en aquest full de ruta des de l'agost del 2007 i té previst presentar un llibre després de Sant Jordi per explicar els seus reptes.

Crisi interna

Enarborant la bandera del 2014, Carod-Rovira escenifica l'anunci que dimarts, per sorpresa, va fer a "El matí de Catalunya Ràdio". El president d'ERC va retirar-se de la lluita per controlar el partit, lluita que l'enfrontava a l'actual secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, però es va mostrar disposat a tornar a ser cap de cartell per a les eleccions a la presidència de la Generalitat. La sobirania catalana seria el plantejament amb què es presentaria a aquests comicis.

La presentació, però, ja ha rebut les primeres crítiques. El conseller i dirigent republicà Josep Huguet ha retret a Carod que presenti el seu projecte sobiranista per al 2014 als militants i que no ho hagi fet en els òrgans del partit. En una entrevista al programa "Catalunya Nit" de Catalunya Informació, Huguet ha donat per fet que el portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, farà tàndem amb el secretari general, Joan Puigcercós, per dirigir el partit al congrés republicà del juny.

Mentrestant, el sector pròxim a Carod ultima una candidatura per al congrés republicà del juny. Agafa força l'opció que l'integrin el president del Parlament, Ernest Benach, un home d'estreta confiança de Carod, i el portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament barceloní, Jordi Portabella.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut