Els gossos haurien d'anar lligats a la muntanya per evitar que ataquin als ramats
Un ramat d'ovelles (Generalitat)

Campanya per portar els gossos lligats a la muntanya i evitar que persegueixin ramats

Els Agents Rurals avisen d'un augment dels atacs a la ramaderia, fet que pot suposar la ruïna de molts ramaders

Actualitzat

Els últims anys s'ha notat un increment d'atacs als ramats –per part de gossos– a diferents indrets de Catalunya, coincidint amb l'augment de gent al medi natural.

Per aquest motiu, els Agents Rurals han engegat una campanya per conscienciar la població de portar els gossos lligats quan es vagi a passejar a zones de muntanya on hi ha ramaderia.

Alerten que tots els gossos tenen l'instint de perseguir el ramat i que per això és molt important que estiguin controlats en tot moment perquè un atac pot suposar la ruïna per a molts ramaders.

Els agents estan col·locant cartells, en zones de pastures, en què es demana que es porti el gos lligat i que es respecti la distància amb el bestiar.

Cartell on es demana que es porti el gos lligat
Cartell en què es demana que es porti el gos lligat (Generalitat )

Encara que els gossos no facin un atac directe, el sol fet de perseguir els ramats provoca que el bestiar fugi del lloc, i els animals poden acabar morint per asfíxia, caigudes i cops. A més, es pot provocar un avortament a les femelles prenyades per l'estrès provocat per aquesta situació.

En Rafael Coronado és un pastor del Berguedà que cada any pateix algun atac d'un gos al seu ramat d'ovelles. Està fart de la situació i denuncia l'incivisme dels propietaris.

"Només en aquesta última setmana ja m'he discutit tres o quatre vegades amb propietaris de gossos."

L'agent rural encarregat del seguiment d'atacs a fauna, Gabriel Lampreave, posa en relleu que tots els gossos –siguin petits o grans– tenen l'instint de perseguir un ramat; un instint que no es pot reprimir, assegura.

 

Lampreave explica que els mateixos propietaris no són conscients que el seu gos tindrà aquest comportament, ja que el seu ambient habitual és l'àmbit urbà.

La llei obliga a tenir els animals controlats al medi natural, tot i que no especifica que hagin d'anar lligats.

En aquest sentit, però, Lampreave afirma que si la llei diu que l'animal ha d'estar controlat en tot moment, queda clar que l'animal no pot sortir disparat quan vegi un ramat d'ovelles. I, per tant, des del moment que l'animal es descontrola i ataca el ramat –opina– això ja és sancionable.

Un dels últims atacs més importants a un ramat va passar al febrer passat: uns gossos van atacar un ramat d'ovelles a Tavèrnoles (Osona) amb el resultat de més de 200 ovelles mortes.

Prop d'una quarantena van morir per les mossegades dels animals, però la resta ofegades per l'estampida. Les pèrdues per al ramader van oscil·lar entre els 13.000 i els 16.000 euros.

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut