Camil·la trenca la tradició de les dames de companyia i nomena sis "companyes de la reina"
Camil·la tria antigues amigues íntimes per al seu cercle més pròxim (Reuters/Leon Neal)

Camil·la ja no tindrà dames de companyia, però nomena sis "companyes de la reina"

Amb funcions similars, però lluny del concepte de "dames en espera", acompanyaran la reina per primer cop a una recepció contra la violència a les dones i les nenes

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Camil·la, la reina consort del rei Carles III, ha decidit canviar les tradicionals dames de companyia de la reina i ha triat sis assistents personals que a partir d'ara es coneixeran com "les companyes de la reina".

Es tracta d'un canvi simbòlic, ja que les funcions seran similars a les de les dames de companyia, però és la primera decisió modernitzadora després de la mort de la Reina Elisabet II, el 8 de setembre passat, que acaba amb el concepte vigent des de l'edat mitjana de "les dames en espera".

El rei Carles III ja va expressar la seva intenció de modernitzar la monarquia mantenint la tradició, així com de reduir el nombre del seu personal i de palaus i castells.

Les companyes de la reina podran donar suport o acompanyar-la en actes oficials (Reuters/Arthur Edwards)

La reina consort ha suprimit el títol tradicional i alguns dels deures que tindran "les companyes de la reina", que no seran tan estrictes com els que exercien fins ara. 

El primer acte en el qual es presentaran públicament amb Camil·la serà a la recepció contra la violència a les dones i les nenes. Tindrà lloc dimarts que ve al palau de Buckingham i hi assistiran altres reines, com Rania de Jordània i Mary de Dinamarca.


Amigues íntimes i secretàries privades

Camil·la, de 75 anys, que ja representa una ruptura dintre de la família reial al ser la segona esposa de Carles III, ha triat envoltar-se d'amigues íntimes i de fa molts anys. Segons el llistat fet públic a Palau, el cercle de la reina estarà format per Sarah Troughton, que ja havia estat dama d'honor de la duquessa de Kent i és la primera dona a ocupar el càrrec de lord tinent de Wiltshire creat al segle XVI; Jane von Westenholz, mare de la dona que va presentar el príncep Harry a la seva esposa Meghan Markle; la marquesa Fiona de Lansdowne, dissenyadora d'interiors; lady Katharine Brooke, la baronessa Carlyn Chisholm i lady Sarah Keswick, esposa de Sir Chips Keswick, expresident de l'Arsenal, el club de futbol del nord de Londres.

El paper de les "Queen's companion" serà donar suport a la reina en algunes de les seves funcions clau oficials i estatals, i no rebran cap sou per aquesta ocupació, tret de les dietes.

Completaran el cercle la secretària privada i la secretària privada adjunta de la reina consort, segons ha dit el palau de Buckingham. També ha anunciat el nomenament del major Ollie Plunket com a nou escuder de la reina. L'escuder tradicionalment és un cavaller, un oficial militar que actua com a ajudant reial a temps complet, i s'ocupa del diari de la reina i l'acompanya als actes oficials.

Les "dames en espera", sempre al costat de la reina

El concepte de "dama de companyia" ha existit a la història europea des de l'edat mitjana per donar suport a les reines, fins i tot per vestir-se i banyar-se.

Primer es tractava de servents pagats, però això va canviar quan es va considerar que només les persones de cert llinatge podien relacionar-se estretament amb un monarca associat a la divinitat.

Encara existeixen de fa segles antics títols oficials relacionats amb aquestes funcions, com el títol de "dona de la cambra", la dama d'honor que ajudava la reina a vestir-se, o la "mestra de les túniques", encarregada de cuidar el vestuari i les joies de la reina. Els diferents papers, tots honoraris, formen part d'una jerarquia que servia el dia a dia de la reina.

Històricament, les reines britàniques han utilitzat "dames d'honor" de famílies d'alt llinatge per oferir companyia a la monarca i servir com a assistents personals i amigues lleials. Aquestes dames no cobraven, ja que s'atorgava el privilegi a aristòcrates prou riques que no necessitaven treballar. 

Les dames de companyia en anglès són "ladies in waiting" --"dames en espera"--, membres del cercle íntim obedient i de confiança de la reina, que estaven o esperaven sempre al costat de la reina. 

Camil·la, reina consort, visita una guarderia per regalar ossos Paddigton als nens (Reuters)

Amb la decisió de Camil·la es produeix una ruptura en el concepte, però, a la pràctica, queda en una revisió parcial. Les companyes de la reina ara tindran una funció menys global que implicarà una assistència menys regular; és a dir, no estaran "a l'espera" de la reina, sinó que donaran suport a algunes de les seves funcions oficials, segon explica el comunicat de palau.
 

De dames de companyia d'Elisabet II a dames de la casa

Durant els seus 70 anys de regnat, Elisabet II va tenir al seu servei mitja dotzena de dames de confiança, que feien torns per estar al seu costat en funció de la petició de la reina i de les seves necessitats, que incloïen tots els aspectes de la vida quotidiana.

Per exemple, de camí cap al funeral del seu marit, el duc d'Edimburg, l'abril del 2021, Elisabet es va asseure al costat de lady Susan Hussey, potser la seva dama de companyia més lleial.

Hussey va estat durant sis dècades al costat de la reina Elisabet. Amb ella va col·leccionar flors, la va acompanyar a esdeveniments socials i veien juntes la televisió.

Una de les últimes fotos de la reina Elisabet II, a Balmoral, on va rebre la primera ministra Liz Truss
Una de les últimes fotos de la reina Elisabet II, a Balmoral (Reuters/Jane Barlow)

Era la confident d'Elisabet i la padrina del príncep Guillem, coneguda de manera entranyable al palau com la "noia en cap número u". El marit de Hussey, Marmaduke Hussey, va ser retratat a l'última temporada de la sèrie "The Crown" com el president de la junta de governadors de la BBC.

Ara, les dames de companyia de la reina Elisabet --lady Susan Hussey, Mary Morrison i Dame Annabel Whitehead-- tindran un nou paper a palau. Seran les "ladies of the household" o "dames de la casa" i es mantindran com a ajudants del rei en l'organització d'esdeveniments formals a Buckingham.

ARXIVAT A:
MonarquiaRegne Unit
Anar al contingut