La Molina

Cal pagar per fer esquí de muntanya a les pistes?

A les pistes d'esquí s'ha generat un debat sobre la difícil convivència entre els que pugen fent esquí de muntanya i els que baixen fent esquí alpí o snow

Rosa TalamàsActualitzat

En hiverns com aquests, amb poca neu, els aficionats a l'esquí de muntanya pugen per les pistes davant la dificultat de fer-ho forapista. Això ha generat un debat sobre la difícil convivència entre els que pugen fent esquí de muntanya i els que baixen fent esquí alpí o snow. Tots, però, per la mateixa pista. Algunes estacions han començat a regular-ho.

Un altre debat és si per practicar aquesta modalitat d'esquí caldria pagar per utilitzar les instal·lacions. Hi ha estacions que han començat a fer-ho, però per ara no és obligatori. Un conflicte semblant es viu a les estacions d'esquí de fons.

Molta gent creu que és perillós que els esquiadors que practiquen diferents modalitats es destorbin entre ells i que la convivència entre uns i altres es vegi alterada.

 

 

 

Marta Viver, directora comercial La Molina:

"Nosaltres hem d'intentar ordenar-ho. Marcar una sèrie de circuits a l'estació, que es poden veure al plànol de pista i que també es poden trobar on line i, a més, el que hem de fer és oferir un forfet d'esquí de muntanya que serveixi per a totes les estacions del grup ferrocarrils"

 

Cal tenir forfet?

Alguns ja tenen aquest forfet d'esquí de muntanya que els permet fer dues pujades al dia i utilitzar circuits marcats.

Però aquest forfet no és obligatori, i n'hi ha molts que opten per no comprar-lo. Diuen que a fora pista no hi ha neu i que han de fer el que poden per esquiar.

En menys de dues hores s'arriba al Niu, on des que aquest hivern també s'hi pot arribar en telecabina; allà s'hi concentren tant esquiadors d'alpí com de muntanya. Però des de fa poc, el conflicte entre els dos col·lectius ha anat un pas més enllà.

 

Agressions a esquiadors de muntanya

S'ha detectat una pàgina a Instagram anomenada "skimo hunters", en què s'hi poden trobar agressions a esquiadors de muntanya.

 

 

 

Sota aquest nom que es tradueix com "caçadors d'esquiadors de muntanya", la pàgina demana als seguidors que enviïn vídeos de les seves "preses". Un grup d'esquiadors ho ha denunciat als Mossos, diuen que són les autoritats les que hi han d'intervenir.

 

 

 

Conflicte a les estacions d'esquí de fons

A les estacions d'esquí de fons també hi ha conflicte. A part dels que practiquen l'esquí nòrdic, cada vegada reben més gent amb la intenció de fer raquetes o esquí de muntanya.

En aquests casos, una ordenança municipal obliga el visitant a pagar un forfet de 5 euros. Aquests diners, diuen, serveixen per mantenir la carretera i les pistes netes, les excursions senyalitzades i, en definitiva, oferir un millor servei al client.

Els clients: alguns a favor i altres en contra d'aquesta mesura.

 

 

 

El problema és que les estacions de nòrdic són propietat de municipis petits que no tenen policia local ni pressupost per contractar algú que ho controli. Però aquests espais s'han de mantenir i pagar pels usos que es fan.

S'ha de pagar o no? El debat està obert, però el què està clar és que l'esquí de muntanya ha vingut per quedar-se.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut