Imatge d'arxiu de Manuel Bustos a la sortida del judici el 2018 (ACN/Norma Vidal)

Bustos, pendent de si haurà d'entrar a presó per complir 3 anys pel cas de les multes

Mentre que l'Ajuntament de Sabadell, com a acusació particular, no ho demanarà per falta de consens entre el grups, l'acusació popular en vol l'ingrés immediat

L'Audiència de Barcelona ha notificat aquest dilluns que inicia el procés per decidir si l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha d'ingressar a la presó per complir la condemna de 3 anys per tràfic d'influències i prevaricació. Una sentència que el 2 de març el Tribunal Suprem va confirmar com a ferma, que condemnava Bustos per haver ordenat a l'exintendent de la Policia Municipal Josep Miquel Duran retirar multes de trànsit a familiars seus quan era alcalde. Duran va ser condemnat a 15 mesos de presó, pels quals no hi ha d'ingressar.

L'Ajuntament de Sabadell, com a acusació particular del cas, no demanarà que l'exalcalde entri a presó. La falta de consens entre els grups municipals ha fet que deixi en mans del jutge si hi ha d'ingressar immediatament per complir la condemna. L'acusació popular, integrada per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, sí que en defensa el compliment íntegre i ha demanat al jutge l'ingrés immediat a presó.

Raúl García Barroso, advocat de la plataforma, creu que cal "tolerància zero en la lluita contra la corrupció" i ha dit que han instat l'actual consistori a sumar-se a la petició "en coherència amb la lluita contra les pràctiques corruptes".

"Amb el que tenim avui sobre la taula i amb el que ha de venir, no preveiem un altre escenari que no sigui l'entrada a presó. Bustos ha tingut tres judicis, ha tingut tres condemnes, -dues a presó i una a títol lucratiu-, en van tres de tres."

Una de les qüestions que ha de valorar el jutge és que aquesta sentència contra Bustos recull dues condemnes de 18 mesos de presó cadascuna, que individualment, no comporten l'ingrés a la presó.

 

Vista del judici contra Manuel Bustos celebrat a l'Audiència de Barcelona el 2018 (ACN/Pol Solà)

Aquesta és la segona condemna amb presó contra Manuel Bustos, la que correspon a la peça separada número 30 del cas Mercuri. La primera condemna el 2016 corresponia a la peça del cas Montcada per la qual Bustos va ser condemnat a 1 any i 4 mesos de presó per influir en la contractació d'un càrrec a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. Una condemna que el jutge li va suspendre amb la condició de fer un curs formatiu i no delinquir. En aquest cas també, en ser inferior als dos anys, no va comportar el compliment a la presó. El cas Mercuri té 38 peces i n'hi ha 11 d'arxivades.

La peça principal del cas Mercuri, la relacionada amb la licitació d'obra pública a canvi de suborns, és la següent que anirà a judici amb una vintena d'acusats, entre els quals l'exregidor del PP Jordi Soriano. En aquest Bustos no hi serà, la investigació l'ha deixat al marge, tot i l'oposició de l'acusació popular.

Manuel Bustos té dos casos pendents més en investigació com el de la contractació de la recollida d'escombraries.

ARXIVAT A:
JudicialCorrupció
Anar al contingut