El TSJC arxiva la causa contra Miquel Buch i Neus Lloveras per l'1-O (EFE)
Miquel Buch i Neus Lloveras, el 6 de novembre abans d'entrar al TSJC a declarar sobre l'1-O (EFE)

Buch i Lloveras al TSJC: "En cap cas vam cometre cap tipus de delicte"

El conseller d'Interior i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú defensen que "l'ACM i l'AMI són espais de debat polític"

RedaccióActualitzat

Menys d'una hora, en total, han estat Miquel Buch i Neus Lloveras declarant davant del magistrat Jordi Seguí, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Lloveras estava citada a les 10 del matí; Buch, una hora més tard, a les 11. Però, abans de les 11, tots dos ja eren fora del Palau de Justícia.

El conseller d'Interior i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú estan acusats per la fiscalia de desobediència, per haver promogut el referèndum de l'1-O entre els alcaldes catalans quan el Tribunal Constitucional ja l'havia prohibit.

A més de desobediència, la fiscalia també els acusava de malversació i de prevaricació, però la sala civil i penal del TSJC no hi veu aquests dos delictes.

 

Aleshores Buch i Lloveras eren, respectivament, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Buch ha reconegut que des d'aquestes entitats municipalistes es va recomanar als alcaldes que participessin en el referèndum, però ha remarcat que això, en cap cas, no podia ser una ordre, a causa de l'autonomia local.

"L'únic que vam fer va ser informar i, sí, animar els ajuntaments a participar en el referèndum de l'1 d'octubre, però sempre respectant l'autonomia local. En cap cas no vam cometre cap tipus de delicte."

Lloveras ha coincidit en aquest aspecte i ha afegit que fer política forma part de la raó de ser de l'ACM i l'AMI.

"No estàvem donant cap ordre, estàvem donant recomanacions i informació, que és el que toca fer a entitats municipalistes. L'ACM i l'AMI són espais de debat polític. Amb aquells correus estàvem fent política, expressant opinions i voluntats. En cap cas això no pot ser cap delicte."

Sobre l'interrogatori del magistrat Seguí, tant Lloveras com Buch han explicat que "ha estat molt tranquil" i que "hem respost totes les preguntes que ens han fet".

Lloveras ha recordat que el Suprem ja l'havia interrogada sobre aquesta qüestió i que havia desestimat encausar-la. Per això, entén que al TSJC la causa també quedarà arxivada.

"Com que confio plenament que tot anirà com ha d'anar, entenc que això no tirarà endavant."

 

Buch i Lloveras han arribat per separat, però han entrat junts al TSJC després de saludar les persones que els han volgut acompanyar per donar-los suport i fer-s'hi una foto de grup.

Buch ha arribat en el mateix cotxe que el president de la Generalitat, Quim Torra. Al passeig de Lluís Companys hi ha fet acte de presència tot el govern, tret de la consellera de Justícia, Ester Capella.

La reunió habitual dels dimarts del Consell de Govern s'ha avançat avui per permetre que el conseller Buch hi assistís abans de comparèixer al TSJC.

 

Entre les persones que han volgut acompanyar Buch i Lloveras fins a les escales d'accés al TSCJ també hi havia nombrosos alcaldes i responsables de partits polítics, com el president del PDeCAT, David Bonvehí.

Tampoc hi han faltat Josep Maria Cervera, el successor de Lloveras al capdavant de l'AMI, i l'actual president de l'ACM, David Celdoni.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut