El servei de neteja de Terrassa recull els desperfectes després de la manifestació antifeixista (ACN)
El servei de neteja de Terrassa recull els desperfectes després de la manifestació antifeixista (ACN)

Buch: "No em tremolarà el pols per fer fora agents de la BRIMO"

El conseller d'Interior diu que algunes actuacions a Girona i a Terrassa no van seguir el protocol

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Buch, assegura que no li tremolarà el pols a l'hora de depurar responsabilitats si algun agent dels Mossos d'Esquadra es va extralimitar en les càrregues a les manifestacions antifeixistes a Girona i a Terrassa.

"Algunes de les actuacions d'ahir no van seguir el protocol. I, en el cas que la resolució de l'expedient ho acabi concloent, no em tremolarà el pols per fer fora els agents de la BRIMO."

Buch ha fet aquestes declaracions quan el president Quim Torra explicava a Eslovènia que demanaria un canvi immediat a la conselleria. El conseller d'Interior diu que es trobarà amb el president diumenge:

"Tenim previst trobar-nos el mateix diumenge quan el president torni. I de cara a dimarts, que tenim govern, poder compartir les decisions que s'han de prendre"

 

Cas per cas

"El matí de Catalunya Ràdio" i "Els matins" de TV3 han entrevista Miquel Buch, que ha afirmat que ara s'ha d'estudiar cas per cas:

"Algunes de les imatges que hem vist no s'acaben d'ajustar a una policia democràtica i s'analitzen per si hi ha mala praxi o s'ha de prendre alguna mesura"

En concret, Buch ha fet aquesta afirmació quan li han preguntat per aquestes imatges que corren per la xarxa de la càrrega dels Mossos a Girona:


Buch explica, però, que no és el seu paper sancionar un agent:

"Al conseller no li pertoca decidir si s'ha de sancionar un agent, hi  haurà un expedient que ho resoldrà si cal. En els cas dels Mmossos, hi ha processos per determinar si un agent s'ha extralimitat"

El conseller ha justificat l'ús de projectils d'escuma com "una eina més policial" i assegura que a Girona els Mossos van haver d'actuar quan un grup de manifestants antifeixistes es va saltar els segon cordó policial per evitar l'enfrontament entre ells i els concentrats de Vox.

"Ahir es va encapsular els feixistes, però hi va haver uns antifeixistes radicals que van voler trencar els cordons. I la policia va haver d'actuar i protegir unes persones que, independentment del que pensin, s'estaven manifestant."

"Antifeixista, però no violent"

El conseller també ha fet una reflexió sobre les imatges d'aquest dijous, dia de la Constitució. Assegura que és "antifeixista, però no violent" i que cal continuar manifestant-se pacíficament:

"Tot això no forma part del procés independentista, que sempre ens hem manifestat pacíficament. Hem de fer una reflexió com a país i veure si el camí que hem de seguir és aquest."

La CUP ha explicat que la mediació prèvia va fracassar, perquè es va fer massa tard, i ha insistit a demanar la dimissió de Buch.

 

 

Càrregues a Terrassa i Girona amb el 21D a la vista

Buch ha respost així a la indignació entre els col·lectius independentistes per com els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra carreguen quan hi ha aldarulls en les manifestacions antifeixistes.

Aquest dijous, en l'aniversari de la Constitució, hi va haver ferits i detinguts a Terrassa i a Girona, en aldarulls per uns actes de Vox. Els Mossos van detenir dos manifestants i 19 persones van ser ateses per ferides a Terrassa. Entre les ferides hi ha la diputada de la CUP Maria Sirvent, que va rebre un tret de bala de foam a la mà.

 

 

A Girona hi havia un acte espanyolista amb presència de Vox i els antifeixistes van convocar una contramanifestació. Un grup va trencar la línia de separació que hi havia amb unes tanques. El controvertit unionista Álvaro de Marichalar hi era present i va fer alguna corredissa entre els antifeixistes, que s'ho van prendre com una provocació.

Els caps dels Mossos defensen que les actuacions han estat proporcionades.

Les acusacions d'excés de força s'han fet 15 dies abans del 21D, quan s'estan convocant nombroses accions simultànies al carrer per la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.

 

 

ARXIVAT A:
Miquel BuchMossos d'EsquadraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut