Funcionaris de la UE retiren la bandera britànica del vestíbul del Consell Europeu
Funcionaris de la UE retiren la bandera britànica del vestíbul del Consell Europeu

Brexit: La UE defensa la fortalesa del projecte europeu en el comiat del Regne Unit

El president francès, Emmanuel Macron, creu que el Brexit és "un senyal d'alarma històric" que ha de fer "reflexionar" la Unió

Actualitzat

En el dia del Brexit, l'últim dia del Regne Unit com a estat membre de la Unió Europea, les institucions comunitàries han acomiadat els britànics, socis del club comunitari des de 1973

Aquest divendres a la tarda, en un acte sense gaire solemnitat, els edificis de les institucions de la UE han arriat la bandera britànica, on onejava amb les dels altres 27 estats membres.

 

 

Amb el gest d'abaixar les banderes es posa el punt final simbòlic a 47 anys de pertinença britànica al club comunitari. Una d'aquestes banderes es traslladarà a la Casa de la Història Europea de Brussel·les.

 

 

La cúpula de la UE posa en valor el projecte europeu

Hores abans que es materialitzés el Brexit, les cares visibles de la UE han sortit a defensar la fortalesa del projecte europeu.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que Brussel·les vol mantenir "la millor relació possible amb el Regne Unit", però ha remarcat que no serà equivalent a ser membre de la UE:

"És evident que sempre hi haurà una diferència. Pertànyer a la Unió Europea compta. La Unió fa la força"

 

 

Charles Michel, David Sassoli i Ursula von der Leyen, en la roda de premsa d'aquest divendres

Charles Michel, David Sassoli i Ursula von der Leyen, en la roda de premsa d'aquest divendres (Reuters / Francois Lenoir)

 

El president del Consell Europeu, Charles Michel, també ha apuntat que la UE està disposada a mantenir "la relació més estreta possible" amb Londres, però ha insistit que els britànics hauran d'alinear-se amb les normes comunitàries:

"Com més s'allunyi el Regne Unit dels estàndards europeus, menys accés tindrà al mercat únic"

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha assenyalat que el dia d'avui "marca una ferida" per a la Unió, que avui comença "una nova època"

"Per què tothom ens vol dividir? Per què tothom s'esforça tant a voler dividir l'espai europeu? Som l'espai econòmic més important del món"

 

 

Macron: "Un senyal d'alarma històric"

El president francès, Emmanuel Macron, ha dit que el Brexit "és un senyal d'alarma històric que ens ha de fer reflexionar a tots els països" i ha considerat que "més que mai, ara necessitem més Europa".

"Estic convençut que només podrem avançar si reformem en profunditat Europa, per fer-la més propera als ciutadans"

 

Macron, durant el discurs des de l'Elisi per valorar el Brexit
Macron, durant el discurs des de l'Elisi per valorar el Brexit

 

En un discurs des del Palau de l'Elisi, Macron ha fet referència a les fake news, manipulacions i exageracions durant la campanya del referèndum i ha alertat sobre l'efecte de "les mentides sobre les nostres democràcies".

El president francès també ha atribuït la sortida del Regne Unit de la UE al fet que la Unió s'ha convertit "en el boc expiatori de les nostres dificultats".

 

 

Merkel: "És un tall profund"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que la sortida del Regne Unit de la UE "és un tall profund" per als 27, però ha comentat que espera que Brussel·les i Londres "assoleixin al més aviat possible un acord ampli i a llarg termini".

 

La cancellera, Angela Merkel, durant una sessió al Bundestag
La cancellera, Angela Merkel, durant una sessió al Bundestag (Reuters / Annegret Hilse)

 

Merkel ha afegit que el model de relació entre les dues parts seran els acords comercials internacionals i s'ha referit al mercat interior integrat que hi ha a la UE i a les seves llibertats fonamentals associades:

"Com més s'allunyi de les condicions del mercat interior, naturalment més canviaran les nostres relacions futures"

En un missatge de vídeo difós aquest divendres, Merkel ha avançat que les negociacions sobre les relacions futures amb el Regne Unit "marcaran aquest any" i ha recordat que les portarà especialment el representant de la UE, Michel Barnier.

 


 

 

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaEmmanuel MacronUrsula von der LeyenAngela MerkelDavid Sassoli
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut