Reynders no es mulla sobre l'amnistia en un debat que enfronta dreta i esquerra a l'Eurocambra

El comissari de Justícia assegura que seran "independents i objectius" en l'anàlisi de la llei després de remarcar que "s'han comentat algunes qüestions que no hem vist en el text que hem rebut"

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu s'ha vestit de Congrés dels Diputats. Ha estat aquest dimecres a la tarda, durant el debat proposat pel PP i Ciutadans sota el títol "Amenaça per a l'estat de dret a conseqüència d'un acord governamental a Espanya".

Ha estat un intercanvi de retrets de dues hores, sense resolució ni votació, però que ha traslladat a l'Eurocambra l'origen de la tensió política al parlament i al carrer a Espanya: la llei d'amnistia que Pedro Sánchez ha acordat amb els independentistes per garantir-se la investidura.

El debat ha evidenciat una defensa unitària de l'amnistia des del bloc de l'esquerra europea, davant de la crítica aferrissada de la dreta i l'advertiment que Espanya està en risc pels pactes del PSOE amb els independentistes.

Davant d'això, el màxim responsable de justícia de la Unió Europea, dels liberals, ha optat per moderar el discurs i mostrar-se prudent fins que no es conegui el resultat de l'anàlisi que està en marxa.

En la intervenció inicial, Didier Reynders s'ha limitat a recordar els passos que ha seguit la Comissió fins ara per "analitzar" la proposta d'amnistia amb una "estreta col·laboració" amb el govern espanyol, tot i insistir que "molts ciutadans" i europarlamentaris s'han adreçat a l'organisme per "queixar-se" del text pactat entre el PSOE i Junts.

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders (EFE/Ronald Wittek)

Davant d'això, ha assegurat que el cas català "és i seguirà sent" un "assumpte intern" espanyol que s'ha de tractar en el marc de la Constitució, però que estaran "amatents" per determinar si la llei compleix amb la legislació comunitària i els valors fonamentals del tractat.

"Serem independents i objectius", ha afirmat Reynders, que també ha remarcat que l'estat de dret "ens uneix a tots" i que esperaran a rebre el text definitiu per fer-ne una anàlisi final, ja que durant el debat "s'han comentat algunes qüestions que no hem vist en el text que hem rebut".

Al seu torn, Manfred Weber, del PP europeu, ha criticat que l'esquerra europea "calli" davant del que està passant a Catalunya i ha citat Felipe González per dir que l'amnistia "destrueix la societat".

Weber ha assegurat que a Espanya delictes com el terrorisme "ja no es castiguen" i que "els ciutadans no són iguals davant de la llei".

Weber és el president del PP europeu (EFE/EPA/Ronald Wittek)

També ha fet seves les manifestacions que es convoquen gairebé cada dia a Madrid i ha lamentat que Sánchez critiqués l'amnistia en campanya i decidís tirar-la endavant tot just després de les eleccions:

"L'estat de dret sempre guanya; Sánchez quedarà a la història com l'home que el va trencar; Feijóo com el president que va defensar i salvar l'estat de dret."

Just després, la portaveu dels socialistes a l'Eurocambra, l'espanyola Iratxe García, ha acusat Weber de mentir en ens seus arguments.

García ha defensat la conveniència de l'amnistia, ha assegurat que l'amenaça democràtica és "no assumir els resultats" de les eleccions i ha defensat que el PSOE serà el partit que "recuperi la convivència" a Catalunya.

Iratxe García és la portaveu del grup socialista a l'Eurocambra (EFE/EPA/Ronald Wittek)

En aquest sentit, ha recordat que amb el govern del PP es va viure la "pitjor crisi territorial" que hi ha hagut a Espanya, i ha instat a triar entre l'amenaça o el diàleg.

Al debat també hi ha pres la paraula la secretària d'estat d'Afers Exteriors d'Espanya, Ángeles Moreno, que ha defensat que l'Estat subscriu plenament la separació de poders i els tractats de la Unió.


Un debat instat per PP i Cs

Després de la intervenció de García, l'eurodiptuat de Cs Adirán Vázquez ha criticat Pedro Sánchez per voler-se aferrar al poder, diu, atorgant una amnistia a la "casta intocable", adreçant-se explícitament a Puigdemont i Comín.

Carles Puigdemont era a la cambra però no ha intervingut en el debat (EFE/EPA/Ronald Wittek)

Vázquez també ha instat els socialistes europeus a trencar la unitat de l'esquerra a l'hora de defensar l'amnistia a Catalunya.

Al seu torn, Vox ha repetit que l'aprovació d'aquesta llei constitueix un "cop d'estat" i ha fet una crida a la mobilització permanent.

Populars i Cs troben la llei una amenaça per a l'estat de dret perquè vulnera, a parer seu, la separació de poders i perquè consideren que és un text inconstitucional. Davant aquestes preocupacions, creuen que la Unió Europea ha de dir-hi la seva.

L'europarlamentària del PP Dolors Montserrat ha parafrasejat l'"Oda a Espanya" de Joan Maragall amb un "Escolta Europa", per reclamar que la Unió escolti "el crit" d'aquells que van contra l'amnistia.

L'eurodiputada penedesenca Dolors Montserrat ha criticat durament l'amnistia (EFE/EPA/Ronald Wittek)

L'independentisme defensa la mesura

Al debat també hi han intervingut alguns europarlamentaris independentistes. Entre ells Toni Comín, de Junts, i un dels principals afectats per l'amnistia.

Toni Comín ha recordat a Weber la decisió de la justícia alemanya respecte al cas de Carles Puigdemont (EFE/EPA/Ronald Wittek)

Comín ha recordat al popular Manfred Weber que la justícia del seu país no va veure ni sedició ni rebel·lió en el cas de Carles Puigdemont. En aquest sentit, li ha preguntat a Weber, que és alemany, si creu que tenen raó els jutges alemanys, o bé els espanyols.

Des d'ERC, Diana Riba i Jordi Solé han retret a la dreta que només li preocupi aquesta amnistia, i no les amnisties per delictes fiscals que van aprovar ells, o bé les escoltes del cas Pegasus.

Solé ha demanat a Reynders que estigui "tranquil", perquè la llei que volen aprovar "no va contra la constitució ni contra Europa", sinó que "intenta reparar" un conflicte "que mai hauria d'haver sortit de la política".

Poc abans de començar el debat, Carles Puigdemont ha assegurat que seria "un gran circ" que ajudaria els independentistes "a internacionalitzar encara més el conflicte".

"Segurament no és la seva intenció, però avui tothom s'assebentarà que hi ha un conflicte i veuran que hi ha un interès per polititzar la justícia", ha assegurat als passadissos de l'Eurocambra.


Batalla prèvia a la sala de premsa

La batalla política, la dialèctica parlamentària, ja s'havia escalfat prèviament en una roda de premsa conjunta del PP europeu amb el president del grup, Manfred Weber, i la vicepresidenta Dolors Montserrat.

Weber va expressar la seva "preocupació pel que està passant a Espanya, on hi ha milions d'espanyols manifestant-se pacíficament i fent onejar banderes europees i espanyoles contra l'acord polític de Pedro Sánchez i els separatistes i contra la llei d'amnistia i en defensa de l'estat de dret".

Per la seva banda, Dolors Montserrat va acusar el PSOE i, en concret, Pedro Sánchez "d'aixecar murs entre els espanyols i, a sobre, fer caure el mur de l'estat de dret".

El PSOE també va participar de la batalla dialèctica prèvia a la sala de premsa. Ho va fer la presidenta del Partit Socialista Europeu, Iratxe García, que va retreure als populars no haver "paït els resultats electorals" i els va acusar "d'estar utilitzant" el debat al Parlament Europeu amb "l'únic objectiu d'atacar els governs progressistes".

Qui també vol que el seu posicionament ressoni al Parlament Europeu és l'extrema dreta de Vox. De fet, Santiago Abascal ha anat fins a l'edifici de l'Eurocambra a Estrasburg per seguir el debat.

ARXIVAT A:
Procés catalàUnió EuropeaParlament EuropeuAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut