Batet rebutja incloure l'autodeterminació en una reforma constitucional

Actualitzat

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, reitera que cap Constitució occidental recull el dret a l'autodeterminació, i tanca la porta a incloure'l en una eventual reforma constitucional a Espanya.

En una entrevista a "El suplement", de Catalunya Ràdio, Batet explica que incloure el dret d'autodeterminació en una Constitució seria com posar una bomba de rellotgeria al mateix cor del sistema:

"Un estat neix amb voluntat de perdurar i, per tant, el que no es fa és posar en textos constitucionals elements que suposin la destrucció de l'estat. La prova és que no hi ha cap Constitució europea, cap Constitució del món occidental dels estats democràtics de referència, que reculli el dret a l'autodeterminació"

Batet apunta que quan es va crear la Constitució dels Estats Units alguns van plantejar incloure-hi el dret a l'autodeterminació, però els federalistes van respondre que això era "tant com posar una bomba de rellotgeria al cor del sistema". Això, però, no ha impedit que un estat associat com Puerto Rico hagi fet fins a quatre referèndums per saber l'opinió de la seva població sobre la relació de sobirania amb els Estats Units.

 

 

Batet reconeix que amb l'actual composició parlamentària, on el PSOE només té 83 diputats, és molt complicat dur a terme la reforma constitucional. 

 

La monarquia, un tema "no prioritari"

La ministra considera una prioritat abordar l'organització territorial, però no la qüestió del cap d'estat. Creu que la discussió entre monarquia i república no és "un tema prioritari".

"Quan penso en la reforma de la Constitució, penso en la incorporació de nous drets fonamentals. També és una prioritat abordar l'organització territorial de l'estat"

La ministra no es pronuncia sobre si Catalunya hauria de tenir un tracte especial en aquesta reforma, però diu que això ha de ser objecte de discussió i consens. En tot cas, però, descarta incloure el dret a l'autodeterminació en el text. 

Batet afirma que no s'ha de fer un referèndum sobre monarquia o república sinó reformar la Constitució i votar només la reforma.

ARXIVAT A:
Constitució espanyolaPSOEProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut