La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, aquest 7 d'octubre del 2016 a Girona (Horitzontal)
La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, aquest 7 d'octubre del 2016 a Girona (Horitzontal)

Bassa assegura que la retallada a la llei d'igualtat "és inconcebible" i que el Govern "seguirà el mandat del Parlament"

Actualitzat

ACN Girona.-La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha definit com a "inconcebible" la retallada que el Tribunal Constitucional (TC) ha fet a la llei d'igualtat entre homes i dones. El Constitucional ha passat la tisora a sis articles, tots ells referits al món laboral. Bassa assegura que la decisió del TC xoca amb la lluita contra les desigualtats a la feina, però ja avança que com a Govern seguiran obeint "el mandat del Parlament". De fet, la consellera de Treball explica que obeiran totes les decisions que es prenguin en el si del Consell de Relacions Laborals, on ja hi ha acord entre empres i sindicats per combatre aquestes discriminacions de gènere, i on la Generalitat hi té ple "poder executiu i legislatiu".

La decisió del Constitucional, presa per unanimitat, manté suspesos els sis articles de la llei que es refereixen a la igualtat de gènere a la feina. L'alt tribunal va desestimar el recurs de la Generalitat i ha retallat del text tot allò que regula els plans d'igualtat a la feina, l'assetjament sexual per raó de gènere o la figura del responsable sindical d'igualtat, entre d'altres.En concret, els articles on ha passat la tisora són el 33, el 36, el 39, el 40 i el 44. I l'argumentació que dóna el Constitucional per fer-ho no és nova. Per una banda, sosté que l'articulat envaeix competències de l'Estat i, per l'altra, que la Generalitat envaeix competències de l'executiu espanyol (perquè el govern estatal ja regula aquests aspectes).La consellera de Treball i Afers Socials, però, ja avança que digui el que digui el TC, el Govern seguirà obeint "el mandat del Parlament". Bassa recorda que la llei d'igualtat, aprovada per la cambra catalana el 2015, va tirar endavant "amb el consens absolut de tots els partits, que hi van votar favorablement". "Inconcebible"Més enllà d'això -i aquí, ha precisat, parlant també com a dona- la consellera troba "inconcebible" que el Constitucional hagi suspès els articles que volen lluitar contra les discriminacions a la feina. "No s'entén que ens diguin que hi pot haver igualtat en el món social però a l'empresa no, quan precisament aquí és on més diferències hi ha", ha lamentat.Ara bé, Dolors Bassa ja ha avançat (això sí, sense utilitzar la paraula 'desobeir') que el Govern continuarà fent camí. I ho farà obeint el mandat del Consell de Relacions Laborals, on aquí la Generalitat té plens "poders legislatius i executius" i on ja es compta amb l'acord d'empresaris i sindicats per lluitar contra les discriminacions de gènere al món laboral."El gran avantatges que tenim és que aspectes com els plans d'igualtat a les empreses o la figura del responsable sindical ja s'han portat al Consell", ha dit. I hi ha afegit: "I com que aquí ja tenim acord i consens amb empresaris i treballadors, nosaltres obeirem el què ens digui el Consell, que és l'eina que tenim a Catalunya per poder treballar per la igualtat a la feina".

Anar al contingut