Un treballador del servei de neteja de Barcelona, escombrant (ACN / Eli Don)
L'acord pactat a l'abril va desconvocar la vaga, que ara es torna a posar sobre la taula (ACN / Eli Don)
Barcelona

Barcelona crida a reduir "al mínim" les escombraries per la vaga que comença diumenge

L'aturada del servei de neteja i de recollida de residus, la primera des dels anys 80, començarà diumenge al vespre si abans no s'arriba a un acord

RedaccióActualitzat

Si no hi ha cap acord que ho impedeixi, Barcelona viurà a partir de diumenge a la nit cinc dies de vaga del servei de neteja i de recollida d'escombraries. És la primera vaga d'aquesta mena des dels anys 80 i l'han convocat els principals sindicats per reclamar una actualització dels salaris, congelats des del 2018.

Quan falten tres dies per a la data d'inici prevista, l'Ajuntament manté que "l'acord és possible" i ha demanat "tots els esforços" tant a les empreses com als treballadors perquè es pugui desconvocar.

"Després de tots els esforços que estem fent per garantir el millor servei per a Barcelona en relació amb la neteja, la ciutadania i la ciutat es mereixen que no hi hagi aquesta vaga", ha afirmat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz.

De tota manera, el govern municipal ha començat a conscienciar la gent per evitar que els carrers quedin inundats de brossa i brutícia.
 

Crida a reduir "al mínim possible" els residus

Amb aquest objectiu, el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha demanat reduir tant com es pugui la quantitat de brossa durant la setmana que ve:

"Reciclem i traiem el mínim indispensable. Si durant aquests sis dies podem esperar, perquè dissabte tots hem pogut treure les escombraries, i podem esperar fins a divendres, millor que millor. I entre setmana, que sigui el mínim possible. Aquesta és la col·laboració que demanem, encara que entenem que a cada casa hi haurà una situació singular."

El que segur que notarà la ciutadania, ha afegit el regidor, és que hi haurà menys freqüència de recollida.

També es poden veure alterats els serveis de recollida de mobles i trastos vells. Una opció és portar-los als punts verds.

 

Serveis mínims: orgànica cada 48 hores i 50% de selectiva

Divendres al matí, el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat ha decretat els serveis mínims, que estableixen la recollida cada 48 i 72 hores per a les fracció orgànica i el rebuig respectivament i un 50% del servei per a envasos, vidre i paper i cartró.

Els punts més destacats del decret indiquen que:

  • La fracció orgànica (contenidor marró) s'haurà de recollir cada 48 hores, mentre que el rebuig (contenidor gris) es buidarà cada 72 hores. Aquesta mesura afecta la recollida de residus domèstics i comercials, tant per a barris on funciona el porta a porta com per als contenidors.
  • La recollida selectiva (contenidors groc, verd i blau) funcionarà al 50%.
  • En entorns sensibles --a tocar de centres sanitaris, assistencials, educatius i de mercats on es venguin productes peribles-- el servei es mantindrà al 100%.
  • Els voluminosos només es recolliran quan impedeixin el pas de vianants.
  • Les deixalleries oferiran un 33% del servei.
  • La neteja de parcs, platges i el buidat de papereres s'efectuarà dues vegades de forma alterna.
  • Pel que fa al manteniment de fonts i clavegueram, només s'atendran les emergències inajornables.
  • En el cas d'esdeveniments multitudinaris --com ara la Fira d'Abril o el partit del Barça de diumenge-- i després de botellots es farà la neteja habitual, ja sigui el mateix dia o l'endemà.

El decret determina que, tot el que no s'hagi recollit durant els dies de vaga, s'haurà de retirar durant els dies posteriors.

La resolució de la Generalitat atén algunes de les peticions del consistori, com ara la de respectar els espais propers a mercats, escoles i hospitals. A banda dels serveis mínims, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que diversos serveis municipals, com la Guàrdia Urbana, Protecció Civil o les àrees de Mobilitat, Transport i Comerç es coordinaran per impedir arribar a situacions "complicades".

Una treballadora del servei de neteja ruixa un carrer de Barcelona
La vaga afectaria la neteja dels carrers, de fonts, clavegueram i la recollida d'escombraries (Europa Press / David Zorrakino )


4.000 treballadors convocats a la vaga

La vaga, prevista del 24 al 29 d'abril, l'ha convocat el sindicat majoritari, la UGT, amb el suport de CCOO. Aquest dijous també s'hi ha afegit la CGT.

Els aproximadament 4.000 treballadors del servei d'escombraries i neteja de la ciutat volen protestar perquè les quatre empreses contractades per l'Ajuntament no els han actualitzat el sou segons l'IPC des del 2018.

Els sindicats consideren que les ofertes que han rebut fins ara són un insult i una burla i preveuen un ampli seguiment de l'aturada.

Si s'acaba duent a terme, serà la primera vaga d'aquesta mena a la ciutat des del 1982.

La vaga afectaria la neteja dels carrers, la recollida d'escombraries i la neteja de fonts i clavegueram i seria la primera des del 1982.


A Girona, possible vaga pel Temps de Flors

A Girona també han convocat vaga de la recollida de les escombraries. En aquest cas, indefinida i que podria coincidir amb l'inici del Temps de Flors.

Segons el comitè d'empresa, el desacord no és per qüestions econòmiques, sinó organitzatives del nou conveni.

Tot i que l'empresa mixta (formada per l'Ajuntament i FCC) havia signat un preacord per al conveni amb representants del comitè, l'assemblea de treballadors el va rebutjar.

L'Ajuntament de Girona diu que vol continuar negociant i considera desproporcionada i perjudicial l'aturada.

La vaga començaria el dia 2 de maig, cinc dies abans de l'inici del certamen floral, que porta a la ciutat milers de persones.

 

ARXIVAT A:
UGTDrets laboralsCCOOAjuntament de BarcelonaCGT
Anar al contingut