Barcelona concentra talent digital: la demanda de perfils ja supera les xifres prepandèmia

Catalunya s'acosta als 100.000 professionals digitals

Les feines relacionades amb les noves tecnologies van sumar més de 10.000 nous professionals a Catalunya l'any passat, un 12% més. És un dels àmbits en què s'està creant més ocupació de qualitat, segons l'informe de Barcelona Digital Talent impulsat per la Generalitat, el Mobile World Capital Barcelona i el Cercle Tecnològic de Catalunya.

De fet, a la capital catalana és on es concentren la majoria de treballadors, amb una mitjana salarial de 39.700 euros anuals. Segons l'informe, els professionals digitals estan ocupats en una alta diversitat de sectors. El sector tecnològic només aglutina el 14% dels perfils a Girona, 12% a Lleida, 10,5% a Tarragona i 15,1% a Barcelona. Entre els perfils més demanats hi ha els de desenvolupadors d'aplicacions, experts en ciberseguretat o especialistes en intel·ligència artificial.

Aquesta acceleració en la creació de talent ha permès aconseguir la xifra de 93.516 perfils digitals a Barcelona, dada que representa un 5,42% del total de professionals.

Dos treballadors de l'empresa Futura Space fan proves amb el seu 'software' per generar hologrames, a les oficines que tenen a la seu de Barcelona Activa
Dos joves treballadors fan proves amb el seu software per generar hologrames

La demanda de talent digital ja supera les xifres prepandèmia a Barcelona

La demanda de talent digital va créixer un 43% respecte a l'any anterior. El 2021 es van publicar més de 24.600 ofertes d'ocupació digital, una xifra que supera la demanda del 2019. Aquesta ràpida recuperació del sector contrasta amb la demanda de feina del conjunt de sectors, que encara és lluny de les xifres prepandèmia. Per cada oferta de treball en el sector digital hi ha una mitjana de 15 treballadors en el mercat.

Codi digital
Entre les professions emergents, les relacionades amb la internet de les coses i la intel·ligència artificial són les més sol·licitades (CCMA)

Europa guanya 3 milions de treballadors TIC en l'última dècada

En els últims 10 anys l'ocupació d'especialistes en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) s'ha incrementat un 50%, vuit vegades per sobre de l'ocupació general a Europa. La suma de professionals digitals ha arribat fins als 9 milions, que suposen el 4,5% de l'ocupació.

Un any més, Suècia i Finlàndia lideren el rànquing de països amb una proporció més gran d'especialistes en TIC. Alemanya, amb més de 2 milions de professionals, i França, amb 1,2 milions, són les economies que més contribueixen en volum de talent.


La bretxa de gènere persisteix en el sector digital

Segons l'informe, es manté la bretxa de gènere, amb menys presència de dones en el sector. Així, les dones representen el 19,1% de l'ocupació de professionals digitals a Europa. Des del 2012, el percentatge de dones en el sector de les TIC ha augmentat 2,1 punts.

A Barcelona, la presència de dones en el sector és del 29,2%, una xifra molt semblant a la de l'any passat.

 

ARXIVAT A:
Digital Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut