Barcelona cobrarà per la recollida selectiva d'escombraries entre 2 i 4 euros al mes

A partir del maig, tres quartes parts de les famílies pagaran la nova taxa de residus, a través del rebut de l'aigua

Sílvia MateuActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona posarà, l'any que ve, una nova taxa de residus per a les famílies, que fins ara només pagaven els comerços i professionals. Es cobraran amb el rebut de l'aigua, que ja inclou una part pel tractament dels residus. Pel 75% dels barcelonins seran entre 2 i 4 euros mensuals, segons el consum d'aigua que hi hagi a cada casa

L'objectiu és augmentar la recollida selectiva perquè separar els residus és més barat i contamina menys que el tractament de rebuig.

L'Ajuntament ja ha començat els tràmits perquè la nova taxa es comenci a aplicar al maig de l'any que ve o poc més tard.

Europa obliga a millorar la gestió dels residus per protegir el medi ambient i, per tant, la salut de les persones. La directiva europea marca que el 2025 la recollida selectiva haurà de ser del 55% del total. A Barcelona està estancada, des des fa anys, al voltant del 35-40%.

 

 

10,4% d'emissions de CO2

Cada habitant de Barcelona genera un total de 493 kg de residus anuals, 308 dels quals es recullen com a fracció no selectiva, és a dir, com a resta o rebuig. Les emissions de gasos d'efecte hivernacle varien segons com es gestionin els residus. On més emissions de CO2 es genera és amb la incineració.

El tractament de residus municipals és el responsable del 10,4% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle de Barcelona. La taxa hauria d'ajudar a reduir aquestes emissions.

El regidor de Transició Energètica i Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha destacat la importància ecològica d'aquesta mesura, després de la zona de baixes emissions que començarà al gener:

"És la segona mesura més important que té a veure amb el canvi climàtic. Aquesta taxa ens ha de permetre avançar cap a una de generació o una taxa justa. En funció del nostre comportament, de si reciclem o no reciclem, pagarem més o menys."

 

Abaratir costos

Quan no se separa, el procés de recollir i reciclar té un cost més alt per a cada habitant.

El cost i recollida de la fracció rebuig és de 206 euros per tona, la fracció orgànica surt a 124 euros per tona i el tractament de paper i vidre és d'uns 45 euros la tona, més de quatre vegades més barat que el tractament de rebuig.

S'aplicaran reduccions de la quota de fins al 14% per als usuaris dels punts verds fixos i mòbils.

12.500 llars en situació de vulnerabilitat estaran exemptes del pagament.

Anar al contingut