Barcelona admet que cal millorar la neteja, i la reforça amb una inversió de 70 milions

És el pressupost d'un pla de manteniment integral d'aquí al 2023, que coincidirà amb el nou contracte del servei

Irene Vaqué ReigActualitzat

Després de les queixes de ciutadans i grups municipals per la brutícia de Barcelona, l'Ajuntament ha anunciat una injecció de 70 milions d'euros en la neteja i manteniment de la ciutat en els pròxims 15 mesos.

Aquest és el pressupost del que s'ha batejat com a pla Cuidem Barcelona, que preveu intervencions en 350 punts de la ciutat des d'aquest octubre fins al 2023 per intensificar la neteja, millorar l'enllumenat, l'arbrat, la pavimentació i el clavegueram o fer manteniment del patrimoni artístic.

L'ús més intensiu de l'espai públic a causa de la pandèmia de la Covid ha contribuït a la percepció que la ciutat està més bruta, ha explicat el govern d'Ada Colau.

Per això es planteja un pla que vol ser un "punt d'inflexió" en la gestió del servei de neteja, en paraules de la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz.
 

L'esforç fet "no ha estat suficient"

El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha admès que els esforços fets fins ara per mantenir Barcelona neta "no han estat suficients".

"Veurem que augmenta molt més la neteja amb aigua a pressió, ha explicat Badia, que ha reconegut que aquest servei és molt important "perquè han sigut mesos de molt poca pluja i això vol dir més olors i molts veïns ho associen a la sensació que la ciutat no està prou neta".

Per a la neteja a fons amb aigua s'activaran 8 equips en torns de matí i tarda per actuar als punts concrets dels barris on s'han detectat problemes d'orins o pudor i al voltant dels contenidors.

L'entorn de les escoles és un altre objectiu del pla, que es posarà en marxa als 10 districtes i, d'entrada, a les ubicacions següents:

  • Ciutat Vella: Pou de la Figuera i entorns
  • Eixample: entorns del Mercat de Sant Antoni i carrers Manso i Parlament
  • Sants-Montjuïc: plaça de Santa Madrona
  • Les Corts: entorns del Mercat de les Corts
  • Sarrià-Sant Gervasi: plaça de Sant Vicenç de Sarrià
  • Gràcia: riera de Sant Miquel i carrers adjacents
  • Horta-Guinardó: plaça Pastrana
  • Nou Barris: plaça Roja i entorns
  • Sant Andreu: plaça de la Trinitat
  • Sant Martí: Rambla del Poblenou confluència amb carrer Doctor Trueta
Personal de neteja treballant en una platja després d'un dels botellons de la Mercè
Personal de neteja treballant en una platja després d'un dels botellons de la Mercè (EFE/Quique García)

 

Vinculat al nou contracte de neteja, amb més contractacions

El pla enllaçarà amb el nou contracte de neteja de la ciutat, a partir del març que ve, que suposarà la incorporació de 400 treballadors més de recollida de residus com de manteniment de la neteja a Barcelona. També es renovarà la flota de vehicles, per avançar cap a l'electrificació i reduir el soroll.

Des de l'Ajuntament han indicat que "en principi" hi haurà més contractacions, a banda d'aquestes del nou contracte. Aquest punt no s'ha concretat, tot i que a la nota de premsa es preveuen reforços puntuals de 70 persones a jardineria durant 6 mesos l'any que ve i el següent, i també la resolució de les oposicions per a 76 auxiliars de jardineria i 16 operaris del verd.

Tampoc s'ha explicat de quines partides han sortit els diners per destinar aquest extra a la neteja i manteniment de la ciutat.

La tinenta d'alcaldia Janet Sanz ha dit que s'ha avançat la inversió prevista amb el contracte nou:

"Era una previsió que teníem incorporada amb els reforços que han de venir amb el nou contracte de neteja i, per tant, el que fem és avançar-ho. Fem un esforç pressupostari importantíssim perquè aquests dies que havien de començar a partir del març del 2022 comencin ja i, a més, hi afegim aquests 30 més per a espai públic. Fem un esforç brutal per 70 milions d'euros."

Sanz ha destacat que el pla serà "un punt d'inflexió" i, sobretot, que tindrà una visió "integral" del servei. "De vegades, la sensació de brutícia és per la mala olor o perquè hi ha una cosa trencada", ha afegit.

La reparació d'elements del mobiliari urbà o el control de plagues, que segons l'Agència de Salut Pública l'any passat es van reduir, també formen part del Cuidem Barcelona.

La ciutat de l'Estat amb més inversió per ciutadà

En la roda de premsa de presentació del pla, la gerent de l'Ajuntament, Sara Berbel, ha tret pit del pressupost que Barcelona destina a mantenir l'espai públic en condicions.

Ha comentat que s'hi destinen 350 euros per ciutadà cada any, dels quals 105 són per a la neteja viària. "Som l'ajuntament de l'Estat que més destina per càpita a aquest tema. L'esforç és realment rellevant", ha apuntat.

Sobre com es notarà aquest esforç als carrers, el regidor Eloi Badia ha admès que també dependrà de la "corresponsabilitat" de la gent. "El que no té sentit és que en carrers on hi passem 8 o 9 vegades, pensem que la solució vindrà per passar-hi 11 o 12", ha remarcat.

Neteja a la platja de Barcelona l'endemà de la revetlla de Sant Joan
Neteja a la platja de Barcelona l'endemà de la revetlla de Sant Joan (ACN/Àlex Recolons)

 

Com notificar incidències a l'Ajuntament

Per fer arribar incidències al consistori barceloní es pot trucar al telèfon gratuït 900 226 226 o també és pot fer per internet, al web barcelona.cat/incidencies-espai-public o a l'app Barcelona a la butxaca.

L'Ajuntament ha afirmat que es farà un seguiment del pla a través d'un òrgan de nova creació, el Comitè de Coordinació de Manteniment de la Ciutat, presidit per Jordi Campillo, que des del 2002 ha ocupat diversos càrrecs municipals en l'àmbit de medi ambient i serveis urbans, i que integra diferents gerències de l'Ajuntament, a més de l'Agència de Salut Pública i la Guàrdia Urbana.

El consistori ha indicat que es reforçaran les taules comunitàries per anar seguint el manteniment, incorporant-hi la visió dels comerciants.

 

ARXIVAT A:
Urbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut