Barcelona

Barcelona estrenarà contenidors intel·ligents que identificaran l'usuari

El nou contracte de neteja preveu 400 operaris més i que el 66% dels camions d'escombraries siguin elèctrics, per reduir el soroll

RedaccióActualitzat

El barri de Sant Antoni tindrà els primers contenidors intel·ligents de Barcelona. S'instal·laran aquest any, seran de fracció orgànica i, per fer-los servir, l'usuari s'haurà d'identificar amb alguna eina com una targeta, el mòbil o un clauer, que registraran l'activitat de cada veí.

Aquest identificador permetrà estudiar bonificacions en la taxa de residus en funció del volum que es recicli, però el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha afirmat que seria "complicat" fer una rebaixa individual de l'impost. En canvi, ha considerat més factible que es pugui fer per barris, a partir de les dades dels contenidors i de la recollida porta a porta de la fracció orgànica i els envasos.

El nou contracte del servei de neteja municipal preveu que tots els contenidors nous incorporin les característiques tecnològiques necessàries per funcionar com a intel·ligents en un futur.

El contracte, adjudicat a FCC, Sorigué, Valoriza i Urbaser, l'ha de ratificar aquest divendres el ple de l'Ajuntament. Entrarà en vigor el 2022 i durarà 8 anys, més dos de prorrogables, per un import de gairebé 300 milions d'euros anuals. En total, més de 2.300 milions.

 

Els contenidors nous seran més baixos i el marró se separarà del gris

 

S'instal·larà un 25% més de contenidors de reciclatge i, per contra, es reduirà un 17% dels de rebuig.

El contenidor de l'orgànica, el marró, deixarà d'estar associat al de rebuig, el gris, i anirà al costat del altres de reciclatge: paper, vidre i envasos.

 

Més recollida porta a porta

Més enllà d'aquest sistema de contenidors intel·ligents, l'Ajuntament vol prioritzar la recollida porta a porta, que consisteix a deixar els residus separats a la porta de casa seguint un calendari preestablert per a cada tipus de deixalla.

Des del 2018 s'aplica a Sarrià i, durant aquest any, es vol estendre a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni.

"En algunes fraccions puntuals pot aparèixer un contenidor intel·ligent, però si volem arribar als objectius que marca la Unió Europea, el que obté millors resultats és el porta a porta", ha afirmat el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia.

Al nucli antic de Sarrià, el reciclatge ha passat del 37 al 60% amb el servei porta a porta.

 

400 operaris més i flota elèctrica per reduir sorolls

Dues treballadores del servei de recollida d'escombraries, en una imatge d'arxiu

 

Una altra novetat del contracte que és el 66% dels vehicles de neteja seran elèctrics, davant del 20% actual, per reduir tant la contaminació de l'aire com el soroll.

També s'incrementarà la plantilla amb 400 persones, 225 de les quals aniran al servei de neteja viària i 40 seran informadors de carrer permanents.

L'alcaldessa, Ada Colau, ha destacat el "gran reforç" que suposarà la nova contracta:

"Hi haurà més recursos, més diners, que es tradueix en augment de personal a tots els barris, de 400 nous operaris, i també una millora molt substancial de la flota de vehicles per fer-la menys contaminant i sorollosa, que és una demanda ciutadana a tots els barris."

Es preveu que les dones passin de ser el 23 al 35% de la plantilla i que un 10% dels nous contractats ​siguin persones amb dificultats d'inserció.

També hi haurà més neteja amb aigua i maquinària adaptada a espais com els carrils bici i, per primera vegada, els equips de neteja també s'encarregaran de mantenir nets els parcs i jardins i altres espais verds.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut