Les ofrenes recollides als memorials dels atemptats s'han digitalitzat i es poden consultar al web
Les ofrenes recollides als memorials dels atemptats s'han digitalitzat i es poden consultar al web
Barcelona

Barcelona activa el web amb les ofrenes a la Rambla pels atemptats del 17A

S'hi poden consultar els 8.000 objectes i més de 4.000 missatges digitalitzats en una nova mostra d'homenatge a les víctimes i de suport a les seves famílies

Actualitzat

Hi havia flors, cartells, espelmes o joguines. El mosaic de Miró de la Rambla va quedar totalment cobert de mostres de condol cap a les víctimes després dels atemptats. Fins i tot s'hi podien veure gorres de la Guàrdia Urbana, camises dels Mossos d'Esquadra o botes de Bombers.

Els experts del Museu d'Història de Barcelona s'han passat un any per classificar i documentar 8.000 objectes que la gent va deixar a la Rambla després dels atacs del 17 d'agost de l'any passat.

Un cop acabada la feina de digitalització, l'Ajuntament de Barcelona ha activat el web Memorial Rambla 17A, que recull la reacció ciutadana de rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils. És nova mostra d'homenatge a les víctimes i de suport a les seves famílies.

Després de ser fotografiats, documentats i digitalitzats, tots els objectes s'han guardat en centenars de capses de cartró. La meitat d'aquestes caixes les omplen els peluixos.

"El peluix, per ell mateix, com un objecte tou i proper al cos que et parla més aviat de la infantesa, de tendresa, segurament, és un tipus d'objecte que, davant d'un fet tan dur com pot ser un atemptat, per algun mecanisme ens sembla que és la resposta", ha valorat el cap de col·leccions del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), Josep Bracons.

Per poder-los conservar bé, els cartells i els documents de paper han passat per un escàner de l'Arxiu Municipal. Abans, però, s'han hagut de netejar tots, un procés laboriós que han aplicat a més de 4.000 mostres que es poden consultar al web memorial.

"Teníem un gran gruix de documents afectats pel procés d'impregnació de la parafina, de les espelmes que es van posar al memorial", ha explicat la directora de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, Montserrat Beltran.

El museu també guardarà els més de 100 llibres de condolences, amb gairebé 30.000 missatges de condol en tots els idiomes. El més repetit és el famós "No tenim por". Però, enmig del desconsol, hi apareix algun missatge discordant on es reconeix la por al fanatisme. Hi ha il·lustracions que venen de la Xina, murals fets per nens, i un munt de cors amb missatges. Fins i tot es conserven els cartells de les primeres hores, que la gent improvisava en fulls o cartrons que tenia a mà.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut