Madrid

Baltasar veu "inimaginable" fer marxa enrere amb el transvasament

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha reaccionat amb contundència a les declaracions de la ministra Elena Espinosa, que ha apuntat la possibilitat de fer marxa enrere en la construcció de la canonada per portar aigua de l'Ebre a Barcelona si s'omplen prou els embassaments. Baltasar ha estat taxatiu i considera "inimaginable" no construir la canonada i modificar el decret de sequera, tal com suggeria la ministra. Espinosa ha hagut de matisar les seves declaracions pel rebombori que han provocat.

Actualitzat

El conseller Francesc Baltasar ha recordat aquest dilluns des de Madrid que l'estat dels pantans ara mateix és un 25% inferior al del mateix dia de l'any passat, una situació "preocupant" que fa pensar que "qualsevol modificació" del decret d'abastiment a l'àrea de Barcelona sigui "inimaginable".

Baltasar ha fet aquestes manifestacions en al·lusió a les paraules de la ministra Elena Espinosa, que aquest mateix dilluns, des de Brussel·les, ha afirmat que si els embassaments assolissin el "mínim necessari" per abastir la població, el reial decret i l'obra de conducció no tindrien "raó de ser", tot i que també ha apuntat que de moment no es donen les condicions per poder paralitzar l'obra.

Hores després, i arran del rebombori que ha provocat, la mateixa ministra ha matisat les declaracions i ha admès que no es pot concretar quan s'aturarien les obres. "Hem de tenir un context real. Imagini'n que queda mig metre... llavors lògicament s'acabaria. Però el que no podem fer és agafar la bola de vidre", ha afirmat Espinosa, que ha afegit que ningú no té prou dades per dir quan s'haurà arribat a la situació òptima que permetria no fer la canonada.

Les paraules d'Espinosa no han trobat cap suport entre els partits catalans. Tant PSC, ERC i ICV com CiU i PPC s'han refermat en la necessitat de tirar endavant les obres i han coincidit a dir que és massa aviat per replantejar-se el projecte.

Expropiacions a tot gas

Si no hi ha cap canvi de plans, les obres de la canonada de 70 quilòmetres que ha de connectar Tarragona i Olèrdola continuaran, i a bon ritme. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha explicat que s'hauran d'expropiar unes 600 finques, la majoria rurals. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el director de l'ACA, Manel Hernández, ha avançat que les obres podrien començar d'aquí a sis o vuit setmanes. Les expropiacions, per tant, es faran en un temps rècord.

Hernández ha desmentit la Plataforma en Defensa de l'Ebre i ha negat interessos amb les empreses adjudicatàries, com Aigües de Barcelona i La Caixa, que n'és accionista.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut