Barcelona

El tripartit es desmarca d'Espinosa i opta per construir la canonada

Els membres del govern d'entesa s'han desmarcat de l'opinió de la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, que ha afirmat que les obres del transvasament de l'Ebre s'aturaran si el nivell dels pantans és òptim. El PSC veu "prematur" parlar d'aturar les obres, ERC entén que no es poden fer canvis "per les pluges d'un cap de setmana" i ICV-EUiA assegura que "no seria responsable" fer marxa enrere ara. A l'oposició, CiU ha considerat "una frivolitat" el plantejament i ha recordat que el projecte "va ser imposat pel govern a la Generalitat", mentre que des del PPC aposten clarament per dur a terme la interconnexió de xarxes.

Actualitzat
Hi ha coincidència d'opinió entre els tres socis de govern respecte a les paraules de la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa. Socialistes, republicans i ecosocialistes aposten per tirar endavant les obres de la canonada per interconnectar la xarxa d'aigües de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat.

El portaveu socialista, Miquel Iceta, ha destacat que els pantans estan al 36% de la capacitat total. "Fa uns anys estàvem amb unes reserves del 51%, i ja llavors teníem un decret de sequera, amb restriccions i mesures d'estalvi, i per tant és prematur situar-se en aquest escenari" de no construir la canonada, ha advertit Iceta. Els socialistes catalans han avalat la modificació del decret de sequera de dijous passat, que permet mantenir la prohibició de fer servir aigua potable per regar jardins i omplir piscines.

El portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, ha considerat que les paraules de la ministra responen a "ganes d'especular i d'augmentar l'enrenou" i ha subratllat que "no es poden canviar les previsions només per les pluges caigudes durant un cap de setmana". Ridao creu que tant la Generalitat com l'executiu espanyol s'haurien de cenyir al projecte acordat: "Al mateix temps que exigim al govern català que gestioni bé la resolució del problema, també hem de demanar-li això al de l'Estat".

Al seu torn, la portaveu d'ICV, Dolors Camats, ha admès que el partit "no tanca la porta" a replantejar "en un futur" el projecte, però ha afegit que ara "no seria responsable" fer marxa enrere, just quan s'ha modificat el decret de sequera per mantenir les restriccions en l'ús d'aigua potable. Camats creu que cal actuar "amb flexibilitat" i replantejar qualsevol mesura sempre que els embassaments s'omplin.

Des de CiU, el portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Pelegrí, ha qualificat de "frivolitat" la idea "després del trist debat que han generat, després de l'enfrontament entre territoris que han provocat. El dirigent d'Unió ha recordat que el projecte "va ser imposat" pel govern espanyol. Pelegrí creu que no fer l'obra significaria "deixar penjada una solució d'emergència a la qual cal donar resposta".

De la seva banda, el president del PPC, Daniel Sirera, ha recordat que el transvasament estava inclòs en el Pla Hidrològic Nacional que va impulsar el Partit Popular i ha apostat clarament per l'execució de l'obra.
Anar al contingut