Baena nega davant del Suprem ser el titular del compte de Twitter Tácito
El tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, en una foto d'arxiu
Madrid

Baena nega davant del Suprem ser el titular del compte de Twitter Tácito

El tinent coronel de la Guàrdia Civil diu que no és l'usuari que carregava anònimament contra els líders independentistes a la xarxa

RedaccióActualitzat

Daniel Baena, tinent coronel de la Guàrdia Civil, ha negat ser el titular del compte de Twitter anomenat Tácito, que carregava contra els líders independentistes.

Baena, que és el cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, ha declarat com a testimoni en el judici del procés que es fa en el Tribunal Suprem.

El senyal televisiu no ha mostrat el seu rostre a la sala de plens del Suprem, perquè ell ho ha demanat.

Daniel Baena és el màxim responsable dels informes que han servit de base a les acusacions del jutjat número 13 de Barcelona i, posteriorment, del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional per encausar els líders independentistes i la resta de persones jutjades en relació amb el procés.

 

 

Les primeres informacions que relacionaven Baena amb el compte de Twitter anomenat Tácito -que tenia el nom d'usuari @maquiavelo1984- les va publicar el diari Público, que també assegurava que companys de la Guàrdia Civil l'acusaven de polititzar les investigacions policials.

En aquella informació, Público assegurava que inicialment Baena els va reconèixer que era Tácito, però que més tard es va desdir quan li van plantejar si això no era incompatible amb l'obligació d'elaborar informes imparcials.


Citat per les acusacions i les defenses

Estava citat a petició de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, i dels advocats d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, i de Joaquim Forn, Xavier Melero.

Ha estat Van den Eynde, la primera de les defenses que ha intervingut, que ha interrogat Bena sobre el compte de Twitter que se li atribueix.

VAN DEN EYNDE: "Ho estic dient de memòria, però suposo que ens entenem. És un compte que posa 'Tácito'. N'és vostè usuari o propietari?"

BAENA: "No, no. Aquí hi ha hagut una associació amb aquest compte, perquè jo tenia un compte (...) i jo seguia aquest compte. (...) Ha estat desmentit a premsa, ha estat desmentit al Senat, en comissió d'Interior del Congrés dels Diputats... I no, no soc propietari d'aquest compte."


Baena també ha negat tenir accés a aquest compte, i haver mantingut cap conversa a Twitter des d'aquest compte.

El segon bloc de preguntes de Van den Eynde ha estat sobre la fotografia del perfil Tácito, d'una serp de cascavell enroscada, que coincidiria amb una d'igual que Baena tenia a les seves xarxes socials.

A preguntes de l'advocat ha assegurat, d'entrada, que no sabia si ell l'havia penjada.

 

 

Quan ha argumentat que no sabia ben bé a quina foto es referia l'advocat, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha accedit que s'exhibissin captures de la imatge del compte de Twitter Tácito i del compte de Facebook de Baena.

Baena, llavors, s'ha defensat dient que creia que ell no l'havia utilitzada.

Davant d'aquesta falta de concreció, el mateix Marchena ha intervingut:

MARCHENA: "Més que creu... És el seu perfil personal de Facebook?"

BAENA: "Sí, però tinc moltíssimes fotos, i potser he utilitzat fotografies que s'hagin extret d'internet, però d'aquesta concretament no ho sé. O sigui, crec que no. Crec que no."


Abans d'acabar, Van den Eynde encara ha preguntat a Baena si no sap qui és l'usuari del compte Tácito, que es definia com a politòleg.

Baena ha respost que no, però ha admès que ell és llicenciat en Ciències Polítiques i que seguia el compte per aquest motiu.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut