Badia del Vallès, la ciutat de l'Estat amb més amiant: una tona per habitant
Les galeries d'amiant, un greu problema per a la població de Badia

Badia del Vallès, la ciutat de l'Estat amb més amiant: una tona per habitant

Tots els edificis de la població estan afectats i, en molts casos, les plaques d'uralita estan trencades, que és quan l'amiant és més perillós

Xavi RosiñolActualitzat

Badia del Vallès és el municipi de l'Estat amb més amiant: n'hi ha una tona per persona. L'Ajuntament i una comissió de veïns fan un estudi per començar a retirar-lo dels edificis de la població, tots afectats.


Una ciutat d'amiant

Els habitants de Badia estan envoltats d'uralita, un material constructiu prohibit el 2002 per les grans quantitats d'amiant que conté. N'hi ha per tot arreu: a prop dels parcs, a un metre de la finestra de casa, a les teulades i a les canonades, als 200 blocs de pisos de la població; és a dir, tots.

Els edificis es van construir en el mateix moment i ara s'estan deteriorant tots alhora. Les plaques d'uralita s'esquerden i es trenquen, i desprenen partícules cancerígenes que esdevenen una amenaça per a la salut de les persones.

Veïns i veïnes de la població, que conviuen amb l'amiant, obren la finestra de la cuina i tenen una placa d'uralita a un metre. "Es va posar aquí quan ja se sabia que no era bo per a la salut", explica una veïna.

 

La uralita és per tot arreu



L'amiant, un perill latent

Els edificis de Badia del Vallès daten dels anys 70. En aquell moment, aquest material s'utilitzava de manera generalitzada en la construcció i en la indústria. En aquesta població es va fer servir, sobretot, per edificar teulades, galeries i canalitzacions d'aigua.

La vida útil d'aquest material és d'uns 40 anys; a partir de llavors es degrada. Ara les conseqüències de l'envelliment dels blocs de pisos són evidents. Les plaques d'uralita s'han de canviar i eliminar, i la gestió dels residus derivats de la seva substitució és també un greu problema.

 

La uralita és un material amb 40 anys de vida


L'alt cost de retirar l'amiant

L'Ajuntament i l'Assocació de Veïns de Badia del Vallès, conscients de l'alta perillositat que suposa l'amiant per a la població, han engegat un estudi per saber el grau d'afectació. Es treuen mostres dels edificis i, a l'octubre, es mesurarà l'aire que respiren. L'objectiu és fer un pla per retirar l'amiant.

L'Ajuntament i una comissió de veïns estudien com retirar l'amiant


Fa deu anys que es van començar a desmuntar les plaques d'uralita, però amb la crisi es va aturar. Ara el que més preocupa són 29 blocs, amb 600 pisos, que encara tenen galeries d'amiant. La Generalitat s'ofereix a pagar el 75% de l'obra, però, tot i això, toca pagar 4.100 euros per família, una quantitat que moltes no poden assumir.

A més, s'hauran de canviar les teulades, que també són d'amiant. Unes obres caríssimes i una feina ingent que requerirà anys.

L'amiant també és a les teulades


Afectació de l'amiant en la salut

Fins ara no s'ha detectat cap mort a Badia relacionada amb l'amiant, però se sap que és altament nociu per a la salut.

L'amiant és un mineral molt eficient en l'enginyeria i la construcció que, al llarg del segle XX, es va utilitzar en grans quantitats perquè és un bon aïllant tèrmic i acústic, i, a més, és molt barat. Amb els anys es va detectar que, quan envelleix i es trenca, dispersa fibres a l'ambient que, quan les inhalem, penetren a l'aparell respiratori i provoquen efectes altament nocius: inflamació al pulmó i a la pleura i, encara més greu, és un element cancerígen de primer nivell.

ARXIVAT A:
Amiant
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut