Sevilla

Aznar diu que Espanya no està per a bromes i acusa Zapatero de portar l'estat de les autonomies a l'abisme

L'expresident espanyol i president d'honor del PP, José María Aznar, ha inaugurat aquest divendres la Convenció Nacional del seu partit amb un discurs contundent contra la gestió del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Assegura que l'actual executiu, a través del Pacte del Tinell, ha fet tot el possible per destruir el model autonòmic i ha instat a recuperar el "gran pacte de 1978 i l'estat de les autonomies plasmat en la Constitució". Aznar també ha dit que la situació d'Espanya no està per a "bromes" sobre si Zapatero es presentarà o no o sobre "auriculars" en el Senat amb la traducció simultània en l'ús de les llengües cooficials.

Actualitzat
L'expectació per les paraules de José María Aznar en la inauguració de la Convenció Nacional del PP d'aquest cap de setmana a Sevilla era màxima i l'orador no ha defraudat. L'expresident espanyol ha tornat a treure el tema del model autonòmic que va obrir fa uns dies assegurant que no era viable. Nega que vulgui canviar de model, només racionalitzar-lo, i assegura que han estat els socialistes els que l'han portat a la vora del precipici.

Aznar ha situat el Pacte del Tinell, l'acord que el 14 de desembre de 2003 va permetre el primer tripartit a la Generalitat catalana i l'impuls de l'Estatut d'Autonomia, com a la llavor de la divisió, la crisi política i l'empobriment actuals.

L'expresident espanyol assegura que amb aquell pacte els socialistes van intentar expulsar-los del joc democràtic i impedir l'alternança política. També ha dit que el PP s'ha mantingut responsable amb l'estat de les autonomies que recull la Constitució i ha afegit que el temps i el Tribunal Constitucional els ha donat la raó. Una raó que els ha donat i els donarà, ha conclòs, més vots que mai.

Aznar ha defensat l'Espanya de les autonomies que sorgeix del pacte constitucional.

Espanya no està per a "bromes"

El dirigent popular també ha comentat altres qüestions d'actualitat. Ho ha fet per dir que tal com està Espanya no hi ha lloc per al que ell ha qualificat de "bromes". Es referia a alimentar debats com si Zapatero es tornarà a presentar o no com a candidat a la Moncloa, quan, ha dit, ja hauria de ser fora. Una afirmació que l'ha obligat a interrompre el seu discurs pels aplaudiments que ha aixecat entre els assistents.

Aznar també ha qualificat de broma "els auriculars del Senat", en referència a la polèmica que s'ha aixecat aquesta setmana arran de la traducció simultània en l'ús de les llengües cooficials a la cambra alta.

El PP és de fiar

En clau interna, Aznar s'ha ofert al líder del seu partit, Mariano Rajoy, en tot el que pugui ser d'ajuda com un militant més en la "gran tasca de treure Espanya de l'atur, la reculada social, la deterioració institucional i posar-la de nou en el camí de l'èxit".

Aznar ha remarcat la idea de confiança que vol transmetre el PP als espanyols de cara a les pròximes comeses electorals. Una idea que unes hores abans, en una trobada amb alcaldes andalusos prèvia a la Convenció, també havia llançat el president del PP.

Rajoy
ha afirmat que el canvi polític és una necessitat nacional i ha assegurat que els espanyols poden confiar en el PP, subratllant que la seva formació "sap gestionar l'economia i que la prioritat és en tot moment "crear ocupació i atendre els ciutadans".


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut