Atac informàtic "greu" a la UAB que afecta tot l'entorn virtual de la universitat

L'origen de l'atac és un virus que ha entrat al sistema informàtic de la universitat i ha encriptat les bases de dades. Durant tota la setmana es treballarà sense els ordinadors connectats a la xarxa

Iacma Monterde Segura / Mar Vila PrunedaActualitzat

Un atac informàtic "greu" detectat la matinada d'aquest dilluns afecta tots els servidors centrals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i obligarà que tota la setmana es treballi sense els ordinadors connectats a la xarxa.

No funciona cap dels portals corporatius de les facultats i dels equipaments universitaris, com el campus virtual.

Segons ha pogut saber TV3 i han confirmat fonts de la UAB, l'origen de l'atac és un virus que ha entrat al sistema informàtic de la universitat i ha encriptat les bases de dades. Segons Jordi Hernández, comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB, els serveis informàtics havien registrat incidents en altres ocasions, però mai d'aquesta envergadura.

La consigna és que no es faci cap activitat que impliqui un ordinador personal pel risc que suposa que l'atac s'estengui més o hi hagi reinfeccions.


Els tècnics estan avaluant les afectacions i s'ha activat el protocol en cas d'atac informàtic, que consisteix a desconnectar tots els serveis centrals tant cap a l'exterior com cap al campus de manera preventiva.

S'ha desconnectat la xarxa wifi a tot el campus i les classes que impliquen ús d'ordinadors o de la xarxa no s'han pogut fer. Ara per ara no hi ha dades de quantes classes s'han hagut de suspendre.

En el cas de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, la degana, María José Recoder, ha confirmat que s'han vist obligats a anul·lar totes les classes, teòriques i pràctiques, d'aquest dilluns.

"Lamentem les molèsties que això ocasiona a tota la comunitat", ha assegurat.


Segons l'anàlisi preliminar no estarien afectades les bases de dades corporatives de la UAB. Per tant. les dades personals dels alumnes no s'haurien vist afectades per l'atac.

Alguns alumnes preguntaven a través de les xarxes socials si els lliuraments per aquest dilluns quedaven ajornats. En el cas de la facultat de Dret, s'ha decidit suspendre tots els terminis de lliurament d'activitats o pràctiques que s'hagin de fer pel campus virtual fins que no es recuperi la plataforma.


Les diferents institucions de la universitat alerten a través de les xarxes socials que no s'obri cap fitxer anomenat Readme.READ a l'escriptori ni fitxers amb l'extensió .uab (.docx.uab, .xlsx.uab, etc.).

L'equip de govern de la UAB ha constituït un comitè de crisi per avaluar els danys causats. Els servidors seguien desconnectats i els tècnics, que consideren aquest atac com un dels més grans soferts per la universitat, no han pogut restablir el sistema informàtic. 

En un comunicat fet minuts abans de les nou del vespre, la UAB informa que l'atac ha afectat, essencialment, el sistema de virtualització que allotja una gran part dels serveis corporatius.

També diu que durant tota la setmana es treballarà sense ordinadors connectats a la xarxa i reconeix que això afectarà tots els àmbits de l'activitat: docència, recerca i administració.

ARXIVAT A:
UniversitatTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut