Els cinemes obriran amb la meitat de l'aforament i caldrà portar mascareta

"Arrenquem!": els cines preparen una cartellera amb estrenes, reestrenes i clàssics

El 26 de juny és la data en què obriran la majoria de sales per retrobar-se amb el seu públic

Ismael Martín AmorósActualitzat

Després de tres mesos d'aturada cinematogràfica total a les sales de cinema, el 26 de juny ja és la data que el sector de l'exhibició s'ha fixat per a tornar majoritàriament a l'activitat. Serà el seu particular retrobament, en la tercera fase, amb el seu públic. I ho farà, garantint tots el protocols i mesures higièniques.

"Arrenquem! Ja veiem la llum al final del túnel. Ara sí fem camí, quiets no podíem fer res i entre tots hem trobat una data viable per tornar a obrir els cinemes", diu Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya.

Camilo Tarrazón assegura que ja veuen la llum al final del túnel

Això sí, amb la meitat de l'aforament, distància física, menys sessions i més esponjades per desinfectar després de cada sessió, fomentant la venda per Internet, ús de mascareta i amb la possibilitat que els convivents sí puguin seure junts.

"Quan fas la compra del teu tiquet se t'assigna una butaca i el sistema ja detecta si ets una unitat familiar, per tal que puguis seure al costat dels teus convivents. Si no, s'assegura que hi hagi distància de seguretat, amb butaques buides amb la propera persona o unitat familiar".

Ho explica Ramón Biarnés, director general de Cinesa per al sud d'Europa (Espanya, Portugal, Itàlia i Alemanya). L'empresa líder en exhibició cinematogràfica a Espanya ha reobert aquesta setmana, com a banc de proves, 3 dels seus 42 complexes a tot l'estat, un d'ells a València.

 

Ramón Biarnés, director general de Cinesa per al sud d'Europa

"Tots els exhibidors el que volem és anar amb calma, per tal de guanyar-nos de nou la confiança de la gent, que estigui tranquil·la i vingui a disfrutar de l'experiència cinematogràfica. Ens assegurem que els nostres 1.600 empleats treballin de forma segura i que el públic comprovi que tot està conforme al que se'ns demana".

I després d'analitzar estudis i enquestes que han realitzat les últimes setmanes conclou: "Ens anima molt saber que prop d'un 75% dels espectadors que normalment anaven al cinema, volen tornar-hi, sense por".

Arreu de Catalunya ja han recuperat l'activitat cinemes com els de Torroella de Montgrí, Bellpuig o Montblanc. I ho acaba de fer el Truffaut, de Girona, programant "La verdad" (Hirokazu Koreeda) i el clàssic de Hitchcock "Encadenados".

Divendres 19 de juny serà el cine Phenomena de Barcelona qui oferirà una sessió doble d'arrencada molt festiva: "Mad Max: fúria a la carretera" (George Miller) i "La la land" (Damien Chazelle).

 

La proposta del Phenomena, de Barcelona

També el 19 els Renoir Floridablanca projectaran alguns dels millors films de l'últim festival D'A (celebrat virtualment a la plataforma Filmin) com "Little Joe" (Jessica Hausner) o la guanyadora del premi Talents D'A 2020: "Un blanco, blanco día" (Hlynur Pálmason).

 

 

I el 25 , un dia abans de la reobertura general, els cinemes Verdi de Barcelona acolliran el primer festival presencial a tot l'Estat, el BCN FIlm Fest.

El seu promotor, Adolfo Blanco, màxim responsable de la productora i distribuidora catalana A contracorriente (i dels cinemes Verdi), assegura que "desitgem tornar a la normalitat i un dels plaers que més trobem a faltar és el cinema. Estem molt il·lusionats i tenim "mono" que arribi ja el dia. Necessitem evadir-nos, més que mai".

 

Adolfo Blanco, d'A contracorriente, creu que necessitem evadir-nos més que mai

I confirma que "serà molt més segur anar al cinema que a d'altres llocs als quals la gent ja està anant ara amb força naturalitat".
 

I com serà, la cartellera?

Si res no es torça, divendres 26 la cartellera presentarà algunes estrenes, poques encara, com "Personal assistant" (Nisha Ganatra), "La posesión de Mary" (Michael Goi) o l'espanyola "La cinta de Álex" (Irene Zoe Alameda).

 

 

 

Tarrazón confirma que "ara és un bon moment pel producte local, les pel·lícules d'aquí, que sovint reclama espais a les sales de cine. Ara els tindrà".

Una cartellera que es combinarà amb reestrenes ("Onward" o "Joker"), i clàssics com "Els Goonies" (Richard Donner), que acaba d'acomplir 35 anys, o la millor carta d'amor a l'exhibició cinematogràfica, "Cinema Paradiso" (Giuseppe Tornatore).

Segons Blanco, el film de Tornatore "és la millor declaració d'amor a la nostra professió i un dels títols més paradigmàtics del nostre catàleg".

I Biarnés apunta: "La meva filla no ha vist "Els Goonies", per ella i les generacions més joves serà una estrena".

Pel que fa a l'oferta de les majors de Hollywood es farà esperar. "Tenet" (Christopher Nolan) arribarà el 31 de juliol i serà el referent dels grans estudis per saber si retornen, definitivament, a una certa normalitat, o si segueixen esperant a la tardor per a estrenar les grans superproduccions.

 

Sí han confirmat estrena "Mulan" (Niki Caro), "Wonder Woman 1984" (Patty Jenkins) o "Un amigo extraordinario" (Marielle Heller), amb Tom Hanks. "Wonder Woman 1984", però ha retardat l'estrena fins al 2 d'octubre.

 

 

 

Des de la productora i distribuïdora catalana Bteam Pictures (estrenaran properament "Papicha", "Las niñas" o "Perfumes"), Lara P. Caminha, creu que "la reobertura encara arriba abans del que ens havíem temut. Els primers escenaris parlaven del setembre o octubre i ens van espantar molt. Tenim moltes ganes i molta unió entre els independents per tornar a les sales".

"L'augment del consum online aquests mesos ha estat enorme. Suposo que algunes pel·lícules se seguiran estrenant en streaming i la majoria als cines. Però no podem tornar a repetir els errors i estrenar cada divendres 15 propostes. És inviable".

 

Lara P. Caminha creu que cal reformular el sistema d'estrenes

I està convençuda que "com ha passat amb les terrasses, quan obrin les sales, la gent marxarà de casa corrents als cines a veure les pel·lícules en pantalla gran. "Ahir vaig veure la primera en 3 mesos, en un passi privat, i va ser molt emocionant, al minut em vaig oblidar que portava mascareta. Hem de tornar al cine per amor!"

Així doncs, la cartellera ja és punt de servir els seus nous menús cinematogràfics, les properes setmanes. Ens ajudaran a recuperar sensacions: les de la sala a les fosques, la qualitat d'imatge i so irreproduïbles a casa. I el fet de confinar-se, sí, però només per dues hores i per entregar-se exclusivament a la història que ens serveixen a la pantalla més gran.

Bé, i a partir d'ara, per incorporar també sensacions noves i no tan llamineres, com la de portar mascareta durant tot el film. Això sí, permetent-nos una treva si algú té el costum de menjar crispetes o similars.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut