L'OCU es mostra escèptica sobre la baixada de preus a llarg termini
L'OCU es mostra escèptica sobre la baixada de preus a llarg termini (iStock)

Arrenca la nova tarifa regulada de la llum: preu més estable, però no sempre més barat

La nova tarifa regulada de la llum entra en vigor aquest 1 de gener i desvincula el consumidor del mercat majorista

Actualitzat

Evitar ensurts en la factura de la llum. Aquest és l'objectiu de la nova tarifa regulada que entra en vigor aquest 1 de gener. Fins ara, es calculava amb els preus diaris del mercat majorista de l'electricitat; un sistema que pocs països europeus fan servir, perquè significa exposar el consumidor domèstic a alts i baixos sobtats. I això, durant la crisi energètica va significar que la factura es disparava d'un mes per l'altre. A Portugal, on la tarifa es calcula trimestralment, l'impacte va ser molt menys violent, per exemple.
 

Ajudarà a abaratir la factura?

A partir d'ara, la tarifa regulada també inclourà en el càlcul els preus del mercat a mitjà termini, de manera que serà més estable i previsible. Ara bé, més estable no significa sempre més barat; perquè si el preu del mercat majorista es desploma un dia en concret, a determinada hora, l'impacte en la factura quedarà també més aigualit en el conjunt. De manera que tampoc serà tan important elegir l'hora de posar una rentadora o engegar el forn.

Els consumidors s'estalvien pagar els pics, però tampoc aprofitaran el dia que faci molt vent i els molins produeixin electricitat a preu zero.

En definitiva, el nou sistema "suavitzarà" els pics de preus a l'alça, però també moderarà l'estalvi que el consumidor notava immediatament quan el cost de l'electricitat anava a la baixa.
 

Els càlculs de l'OCU

L'Organització de Consumidors (OCU) ha fet els càlculs prenent com a exemple un dia concret, el 13 de juny, quan es va aprovar el decret que regula la nova tarifa. I el que observa és que, amb el nou mètode de càlcul, el preu mínim que s'hauria pagat aquell dia pujaria de 68 a 79 euros, mentre que el preu màxim hauria baixat en una proporció similar, de manera que el resultat final seria, a la pràctica, gairebé el mateix.

Des de l'OCU critiquen també que el nou sistema pot desincentivar el consum eficient, perquè retallarà les diferències de preu entre horaris vall i punta.

"No s'incentiva el consum responsable i mirar de no gastar a determinades hores de màxim consum"

Ho explica Esther Lorente, delegada Catalunya OCU, que, a més, diu que són "escèptics a l'hora que s'abarateixin preus, perquè és una mesura que s'introduirà progressivament i hi ha el risc de manipulació dels mercats de futurs".

Com es calcularà el cost de l'electricitat?

Fins ara, la tarifa regulada anava lligada a la cotització diària de l'electricitat. Ara, entraran en la fórmula de càlcul els preus mensuals, trimestrals i anuals que marquin els mercats de futurs.

Aquest mètode s'aplicarà de manera gradual; l'objectiu és que el 55% del cost de l'electricitat inclòs a la factura vagi lligat a aquests preus a llarg termini.

Arrenca la nova tarifa regulada de la llum: preu més estable, però no sempre més barat
L'objectiu de la nova tarifa és que el preu sigui més estable en el temps

Qui pot acollir-se a la tarifa regulada PVPC?

Es calcula que s'hi poden acollir clients domèstics, micropimes, pimes i ens públics, que tinguin punts de subministrament a tensions inferiors a 1 kV i que tinguin contractada una potència inferior a 10 kW. Uns 8,8 milions, segons la CNMC.

Les microempreses que vulguin acollir-se hauran d'acreditar-ho mitjançant una declaració responsable davant la comercialitzadora de referència i complir els criteris previstos a la reglamentació europea (plantilla per sota de les 250 persones, i volum de negocis que no excedeixi els 50 milions d'euros).

Un nou càrrec a la factura

La nova regulació inclou també un càrrec extra a la factura, un nou component. Els clients de tarifa regulada també han de finançar amb la seva factura el bo social, com ja feien fins ara els del mercat lliure. Aquest canvi de reglament ja ha entrat en vigor, i fa mesos que s'aplica.

Per al 2023, i segons ha marcat la CNMC, la quantitat a aportar ha estat d'1,17 € al mes per client. Però, a la pràctica, ha estat més, perquè el ministeri ha autoritzat un recàrrec temporal, per compensar les comercialitzadores de tarifa regulada pels anys que han assumit el finançament del bo social sense poder repercutir aquest cost als clients.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut