Aragonès treballa amb el seu equip a Palau per enllestir la nova estructura
Aragonès treballa amb el seu equip a Palau per enllestir la nova estructura (ACN/Bernat Vilaró)

Aragonès enllesteix la configuració del nou govern, que està "molt avançada"

Tots els consellers de Junts ja han posat el càrrec a disposició del president, que no farà pública la nova estructura fins que estigui tancada

RedaccióActualitzat

El president Pere Aragonès vol tenir el nou govern, el segon en solitari en prop d'un segle, enllestit com més aviat millor. Un nou executiu que està "molt avançat", segons ha dit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb l'objectiu que estigui operatiu la setmana que ve.

Juntament amb el seu equip més proper, Aragonès treballa aquest cap de setmana per tancar la nova estructura des de Palau, un cop ja té sobre la taula les renúncies de tots els consellers i conselleres de Junts. L'última, la de Victòria Alsina, que també ha posat el càrrec --consellera d'Acció Exterior i Govern Obert-- a disposició del president.

En total, són 7 els consellers de Junts que caldrà remodelar, inclòs el departament de Polítiques Digitals i Territori que dirigia l'exvicepresident Jordi Puigneró, que ja va ser cessat la setmana passada.

 

Les travesses a les conselleries

Oficialment, encara no s'ha confirmat cap nom per encapçalar les conselleries que quedaran vacants un cop es publiqui el cessament al Diari Oficial de la Generalitat, previsiblement dilluns. Uns decrets que, en principi, es publicarien alhora que els dels nous nomenaments.

Malgrat que no s'informarà de la composició del nou executiu fins que estigui tancat, ja sonen noms, especialment de persones d'Esquerra que ja tenen experiència a la Generalitat.

A les travesses hi ha persones com Natàlia Mas, que ha treballat amb Oriol Junqueras i Pere Aragonès al Departament d'Economia. Ara és directora general d'Indústria.

Natàlia Mas és un dels noms que sona per a la Conselleria d'Economia (ACN)

Marc Ramentol, mà dreta de l'exconsellera Alba Vergés durant la pandèmia, és un altre nom que sona, en aquest cas per a la Conselleria de Salut. Actualment, forma part del Departament de la Presidència.

Marc Ramentol va ser mà dreta de Vergés a Salut en plena pandèmia (ACN)

També està prevista la incorporació d'independents, de "persones expertes en el seu àmbit sectorial", segons ha dit Vilagrà, que en el nou govern podria ascendir a vicepresidenta, o bé mantindria el càrrec actual, però en sortiria reforçada.

Qui no canviarà és la portaveu del govern, Patrícia Plaja.

En tot cas, l'estructura no té per què ser com l'actual, amb 14 departaments. Com que serà un govern d'Esquerra en solitari i ja no caldrà mantenir els equilibris entre els dos partits, es podria reduir el nombre de conselleries i algunes àrees es podrien fusionar.

De fet, no seria la primera vegada que passa. Fa uns anys, ja hi va haver una Conselleria de Justícia --actualment de Junts-- i Interior --ara en mans d'ERC-- o un altre departament que compartia competències d'Ensenyament --ara hi ha la conselleria d'Educació, en mans d'ERC-- i Universitats --que ara era en mans de Junts--.

Per dibuixar el nou organigrama, a banda de les trucades a les persones que podrien convertir-se en els nous conselleres i conselleres, Aragonès també ha estat fent trucades a agents socials i econòmics.

 

ARXIVAT A:
JxCatGeneralitat de CatalunyaCrisi de governPere AragonèsERC
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut