Bars de nit i discoteques podran tornar a obrir sense demanar el certificat covid (ACN/Marta Casado Pla)

L'oci nocturn reobrirà l'11 de febrer sense certificat covid

La portaveu del govern admet: "El sector ha patit durament les conseqüències de la pandèmia i és necessari per al bon funcionament del nostre país"

Juli Rodés AlmerActualitzat

La reobertura de l'oci nocturn serà una realitat a partir de l'11 de febrer, divendres de la setmana que ve.

Ho ha anunciat aquest migdia la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa habitual dels dimarts, posterior a la reunió del Consell Executiu, que també ha confirmat que serà sense certificat digital covid.

El govern, d'altra banda, també ha anunciat que aquest dimecres plantejarà al Consell Interterritorial de Salut la necessitat d'adaptar els protocols dels centres educatius a l'actual situació de la pandèmia, amb l'objectiu que "els pròxims dies desapareguiin les quarantenes als centres educatius".


Reobertura sense restriccions

D'aquí de deu dies, doncs, bars de nit, discoteques i sales de concert podran tornar a obrir les portes "sense restriccions d'aforament ni limitacions horàries", ha dit Plaja.

Van haver de tancar just abans de les festes de Nadal i Cap d'Any, una època crucial per al sector. El govern va aprovar-ho amb l'aval del TSJC, que no va donar la raó a l'oci nocturn quan va reclamar poder obrir per Cap d'Any com a mesura cautelaríssima.

Després de festes, el sector havia tornat a reclamar aquesta reobertura, sobretot des que fa dos divendres es va aixecar el toc de queda.

Divendres passat, a més, el govern va anul·lar el certificat digital covid per a bars, restaurants i gimnasos, una mesura que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va apuntar que tampoc s'aplicaria a l'oci nocturn quan reobrís.

Exterior de la discoteca Pacha de Barcelona el mes d'octubre passat (ACN/Marta Casado Pla)

La data del l'11 de febrer havia estat sobre la taula a la reunió que el sector i el govern van mantenir fa una setmana. Una reunió, però, de la qual els representants de l'oci nocturn van dir que en sortien "molt neguitosos", perquè no havien obtingut cap concreció per part del govern.

El president de Fecasarm, David López, va acusar el govern de deixar "amb un interrogant la continuïtat dels nostres negocis i dels nostres treballadors".

L'última vegada que va tancar, l'oci nocturn havia estat obert dos mesos i mig, des del 7 d'octubre de 2021, a les portes del pont del Pilar, amb el certificat covid i la mascareta com a elements obligatoris. Quinze dies abans havia pogut obrir només en exteriors i amb limitacions horàries.

Abans d'això, i tret d'algunes breus reobertures parcials, els estius de 2020 i 2021, l'oci nocturn ha estat tancat gairebé de manera continuada des de la primera declaració d'estat d'alarma, a mitjan març de 2020.

Plaja ha admès que l'oci nocturn "no només és un sector que ha patit durament les conseqüències de la pandèmia, sinó que és un sector necessari per al bon funcionament del nostre país".


"La corba s'ha doblegat"

La roda de premsa posterior al Consell de Govern ha començat amb un quart d'hora de retard, precisament, a causa d'una reunió de la Comissió delegada en matèria de covid.

Plaja ha obert la seva intervenció, abans d'anunciar la reobertura de l'oci nocturn, declarant que "finalment la sisena onada ha arribat al seu pic i la corba ja s'ha doblegat".

I que, per aquest motiu, "cada dia que passa podem estar més a prop de començar una nova fase de la malaltia".

Bars de nit i discoteques podran tornar a obrir sense demanar el certificat covid (ACN/Marta Casado Pla)

La portaveu del govern ha volgut remarcar, de tota manera, que "la pandèmia no s'ha acabat".

Ha recordat que "les xifres continuen sent altes", però ha afegit que "el risc de rebrot cau i baixa la velocitat de contagi", i "a poc a poc va baixant la pressió assistencial a l'atenció primària".


Menys contagis i menys pacients covid

És cert, en qualsevol cas, que les dades sobre la covid publicades pel Departament de Salut aquest dimarts continuen mostrant una clara tendència a la baixa de la pandèmia, apuntada fa uns dies.

Hi ha una evident disminució dels contagis, que baixen dels 200.000 setmanals per primera vegada des de Reis, fa gairebé un mes.

En concret, entre el 22 i el 28 de gener, les últimes dates amb les dades consolidades, Salut ha confirmat 186.369 contagis.

Des del principi de la pandèmia, Salut ha confirmat un total acumulat de 2.204.603 contagis, xifra equivalent a més del 28% de la població de Catalunya.

 

També ha baixat la pressió hospitalària, tot i que es manté per sobre dels 3.000 pacients covid, i el nombre de malalts crítics.

 

Així, aquest dimarts s'han comunicat 3.010 ingressats per la pandèmia, 32 menys que dilluns, dels quals 453 són a les UCIs, deu menys que vint-i-quatre hores abans.


Rècord de morts

La baixada de la sisena onada encara no es tradueix, en canvi, en un descens de defuncions. Entre el 22 i el 28 de febrer s'han confirmat 287 morts per la pandèmia.

 

És la xifra de defuncions setmanals més alta d'aquesta sisena onada. Per trobar-ne una de pitjor cal recular gairebé un any, fins al 18 de febrer de 2021, que se'n van notificar 308.

 

En total, la pandèmia de covid-19 ha causat la mort de 25.716 persones, a Catalunya.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut