El torn de l'esport i la gent gran: franges i activitats permeses
5 franges de les 6 del matí a les 11 de la nit per evitar aglomeracions al carrer a les 211 poblacions de més de 5.000 habitants de Catalunya
El torn de l'esport i la gent gran: franges i activitats permeses

El torn de l'esport i la gent gran: franges i activitats permeses

5 franges de les 6 del matí a les 11 de la nit per evitar aglomeracions al carrer a les 211 poblacions de més de 5.000 habitants de Catalunya

Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Córrer

Aquest dissabte les mesures de confinament es relaxen una mica més, amb noves possibilitats de sortir de casa per airejar-se, passejar i, sobretot, fer esport.

El govern espanyol finalment ha organitzat el dia en 5 franges horàries per evitar que a les ciutats i poblacions amb més de 5.000 habitants hi hagi aglomeracions al carrer, 211 municipis en total a Catalunya.


De 6 a 10, esport

La primera franja serà de les 6 a les 10 del matí, i la podran aprofitar les persones adultes que vulguin sortir per fer esport a l'aire lliure de manera individual per espais naturals i zones verdes.

També les persones d'entre 14 i 70 anys per passejar-se, soles o acompanyades d'algú amb qui convisquin, en principi només fins a 1 quilòmetre de distància del domicili.

De 10 a 12, gent gran i dependents

La següent franja és entre les 10 i les 12, i està pensada per a la gent gran de més de 70 anys i persones dependents que hagin d'anar acompanyats d'un cuidador, i també fins a 1 quilòmetre de distància.


De 12 a 7, nens

La següent franja, la més ampla, és de les 12 del migdia a les 7 del vespre, i està pensada per als nens fins als 14 anys i els seus pares o acompanyants, que durant aquesta setmana han pogut sortir entre 9 i 21.

Famílies es passegen per l'avinguda Meridiana de Barcelona
Famílies es passegen per l'avinguda Meridiana de Barcelona (EFE)


De 7 a 8, també gent gran

La franja més curta, entre les 7 i les 8 del vespre, i igual que de les 10 a les 12, és per a les persones dependents i més grans de 70 anys, en les mateixes condicions.


De 8 a 11, més esport

De les 8 del vespre fins a les 11 de la nit torna a ser dedicada als adults que vulguin sortir a fer esport a l'aire lliure, en les mateixes condicions que en la franja de 6 a 10 del matí.

Franges només a poblacions grans

En les localitats de menys de 5.000 habitants, que a Catalunya són 736, no s'aplicaran aquestes franges i no hi haurà limitació horària, perquè es considera que no hi ha risc d'acumulació de persones al carrer.

En principi, està prohibit que per fer esport es facin servir cotxes o motos per desplaçar-se a una zona allunyada del domicili.


Sortir dues vegades

En canvi, no hi ha cap problema que una persona que ha sortit a primera hora per fer esport torni a sortir després per acompanyar els fills menors de 14 anys.

En general, el govern espanyol ha fet una crida al sentit comú, que se suposa que també serà el criteri general pel qual es guiaran els agents policials que han d'encarregar-se que tot es faci correctament.

Córrer


Recomanacions per fer esport

Les activitats esportives més factibles en aquestes condicions serà sortir a córrer i anar en bicicleta, que no han de comportar riscos per als que les practiquin.

Segons el cap de malalties infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante, no hi ha gaires possibilitats de contagi del coronavirus:

"Les activitats a l'aire lliure en general no tenen un risc important, crec que les franges horàries és una mica de fer a la població que s'organitzi per sortir, però en realitat a l'aire lliure la possibilitat de transmissió és molt baixa, o pràcticament nul·la".


Sense mascareta

Almirante precisa que la suor no és cap factor que incrementi el risc de transmetre la Covid-19, i recomana no fer servir mascaretes:

"Sortir amb una mascareta significa que estàs respirant una part de l'aire que respires és carboni, perquè és el que tu exhales cap a l'exterior. Per tant, la gent que està fent esport i que per tant està respirant d'una forma molt intensa, ha de tenir sempre aire net que li entri als pulmons, perquè si no pot tenir problemes de salut molt importants."

Una família en bicicleta per la Plaça de Catalunya en el tercer dia en què els menors de 14 anys podien sortir al carrer
Una família en bicicleta per la plaça de Catalunya, aquesta setmana a Barcelona (EFE)

També els horts «amateurs»

Una altra de les activitats que s'afegeixen aquest dissabte 2 de maig és la d'anar a l'hort les persones que en cultivin un com a hobby, encara que calgui anar-hi en vehicle.

La feina a l'hort haurà de fer-se individualment i només es podrà anar-hi acompanyat si és de persones amb discapacitat o de menors d'edat. Hi haurà excepcions en el cas d'horts d'autoconsum o quan l'activitat impliqui tenir cura d'animals.


Segon paquet de mesures

Tots aquests canvis que entren en vigor aquest dissabte són el segon paquet de mesures per relaxar el confinament, després que diumenge passat s'establís que els menors de 14 anys podien sortir una hora al dia.

Està previst que dilluns dia 4 comenci l'aplicació del pla de desconfinament aprovat pel govern espanyol, organitzat en 4 fases, que durarà almenys fins a finals de juny.

Per la seva banda, la Generalitat va presentar aquest dimarts la seva proposta de vuit franges horàries, segons edats o activitats a fer.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut