Ada Colau presidint el Ple de l'Ajuntament de Barcelona
Ada Colau presidint el Ple de l'Ajuntament de Barcelona
Barcelona

Anticorrupció demana arxivar la investigació a Colau per subvencions a entitats socials

L'escrit de la Fiscalia conclou que l'alcaldessa no va cometre cap il·legalitat i qualifica d'"exercici d'imaginació" els fets denunciats en la querella

Actualitzat

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat l'arxivament provisional de la investigació contra Ada Colau per suposades subvencions irregulars a entitats amb què havia estat vinculada, com l'Observatori DESC o la PAH.

No obstant, el ministeri públic no dona suport al sobreseïment lliure que havia demanat l'alcaldessa de Barcelona, sinó a un de provisional, ja que considera que no cal dur a terme noves diligències judicials.

Respecte a la querella presentada per l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica el desembre passat en què s'acusava Colau de repartir subvencions a "entitats amigues", el fiscal creu que no hi va haver cap il·legalitat en les subvencions.

Com a molt, diu a l'escrit, hi hauria alguna deficiència administrativa discutible en la tramitació, i afegeix que l'alcaldessa s'hauria d'haver abstingut a l'hora de votar l'aprovació de les subvencions a les diferents entitats.


Falta administrativa, com a màxim

No haver-se abstingut a l'hora de decidir a qui s'atorgaven ajuts, pel ministeri públic, no implica directament un delicte penal, sinó, com a màxim, una falta administrativa. També descarta un delicte de prevaricació tenint en compte que no es pot atribuir a l'alcaldia la responsabilitat sobre tot el que passa dins l'Ajuntament.

En aquest sentit, el fiscal destaca, sobretot, la declaració testifical de la interventora municipal, funcionària de carrera i sense afiliació política, que va apuntar a algunes millores tècniques i administratives en les subvencions, però cap il·legalitat. De fet, recorda la Fiscalia, Colau va delegar la competència en matèria de subvencions a cada àrea o gerència, i, per tant, no hi va intervenir fins a la votació final.

L'escrit del fiscal qualifica d'"exercici d'imaginació faltat de la base més elemental" que es vinculin les subvencions amb el passat activista de Colau en algunes entitats com l'Observatori DESC, la PAH, l'APE o ESF. I conclou que cap d'aquestes entitats es van beneficiar de cap tracte especial, sinó que les seves subvencions es van tractar com les d'altres centenars de col·lectius.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióAda ColauAjuntament de Barcelona
Anar al contingut