Manifest, des d'Andalusia, per al diàleg i contra la recentralització d'Espanya

Una cinquantena de personalitats andaluses, de diferents àmbits de la societat civil, demanen una solució dialogada a la "crisi catalana" i demanen "l'obertura d'un procés constituent" al conjunt de l'Estat

RedaccióActualitzat

Personalitats de la cultura, el món jurídic, el periodisme i l'activisme social d'Andalusia demanen, en un manifest fet públic aquest dimarts, una solució "per la via del diàleg" al conflicte plantejat entre el govern català i el govern espanyol, que entenen que ha de passar per "acordar un referèndum amb totes les garanties democràtiques".

Entre la cinquantena de signants hi ha l'escriptor José Manuel Caballero Bonald, el músic Kiko Veneno, el jutge Baltasar Garzón, el director teatral Salvador Távora i el director de cinema Benito Zambrano.

 

El manifest comença fent referència a la lluita d'Andalusia, durant la Transició, per ser reconeguda com a nacionalitat històrica. I al fet que aquelles reivindicacions van costar la vida a una persona, un jove sindicalista, Manuel José García Caparrós, mort a mans de la policia franquista.

El manifest afirma a continuació que el "debat terriorial" passa, ara mateix, per Catalunya, però que "és un error pensar" que el "xoc de trens" institucional afecti només Catalunya. Ben al contrari, considera que "les conseqüències d'una mala resolució de la crisi ens cauran al damunt com una pesada llosa".

Entre aquestes conseqüències assenyalen "l'entrada en​ lògiques​ recentralitzadores,​​ e​ls​ ​girs​ ​autoritaris​ i ​la tolerància​ amb la creixent​ ​​expressió del​ ​feixisme​ a​ls​ ​carrers".

 


Pel que fa a la situació a Catalunya en concret, afirmen que "no volem els nostres veïns, germans i fills, molts d'ells andalusos, sotmesos a les ordres irresponsables de comandaments polítics contra l'exercici de llibertats civils bàsiques" i que "no volem que es repeteixin les imatges de l'1 d'octubre".

També retreuen als polítics que s'hagin situat "darrere d'una barricada discursiva irresponsable i bel·licista amb la calculadora de vots a la mà".

Per tot plegat, demanen "fraternitat, diàleg i mediació" i, en referència als colors de la bandera andalusa, diuen que aixequen "la bandera blanca de la pau, però també la verda de l'esperança". I demanen "l'obertura d'un procés constituent" per poder debatre -"sense presses i sense pors"- "sobre el nou model d'Estat", en el qual també reclamen els "nous marcs d'autogovern que Andalusia necessita".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155Procés català
Anar al contingut